Καθώς τα drones καταναλωτικού χαρακτήρα και προσανατολισμού γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αναμένεται να γίνει συχνό φαινόμενο η παρουσία τους στους ουρανούς ανεπτυγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση «ποντάροντας» στην…αντιμετώπισή της: πρόκειται για τους δημιουργούς του Rapere, «βετεράνους» της βιομηχανίας drones, οι οποίοι σχεδίασαν το εν λόγω αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο ως «αναχαιτιστικό/ καταδιωκτικό», για να κυνηγάει άλλα drones.
Το Rapere, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, θα πετάει πάνω από τους «παρείσακτους» και θα ρίχνει ένα «σκοινί/ κορδόνι» στους έλικές τους, προκαλώντας τη συντριβή τους. Οι σχεδιαστές του υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για τη μαζική παραγωγή του.
Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα «παράδοξη» χρήση drones, ωστόσο «είναι αναπόφευκτο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, και για ανθρώπους όπως οι celebrities, όπου υπάρχουν κέρδη στην παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους, θα έπρεπε να υπάρχει η επιλογή αντιμετώπισής της».
Το σκάφος θα τοποθετείται στη βάση φόρτισής του, σε εσωτερικό χώρο, μέχρι να χρειαστεί η χρήση του: ο χρήστης το βγάζει έξω, το αφήνει στο έδαφος και πατάει το «Go». Το Rapere θα απογειώνεται, ψάχνοντας για άλλα drones στον ουρανό – όπως αναφέρεται, θα είναι σε θέση να διαπιστώσει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πουλί και σε ένα drone, και θα μπορεί να πετάξει πάνω από ένα άλλο αεροσκάφος εντός της εμβέλειάς του και να το εξουδετερώσει. Μετά την αναχαίτιση, θα επιστρέφει στη βάση και θα προσγειώνεται, όπου ο χρήστης θα το «εξοπλίζει» με νέα «πυρομαχικά» (δηλαδή ένα νέο κορδόνι).
RAPERE
Το Rapere, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, θα πετάει πάνω από τους «παρείσακτους» και θα ρίχνει ένα «σκοινί/ κορδόνι» στους έλικές τους, προκαλώντας τη συντριβή τους.
Το σκάφος διαθέτει μια σειρά 12 καμερών σχετικά χαμηλής ανάλυσης, που θα «κοιτούν» σε κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό των στόχων. Ένα από τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τους «παρείσακτους» είναι ότι λόγω της καταδιωκτικής του φύσης θα είναι σε θέση να «κάψει» πολλή ενέργεια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (με αποτέλεσμα υψηλότερες επιδόσεις), κάτι που δεν ισχύει για τα κανονικά drones. Όσον αφορά στο αν είναι νόμιμο, οι δημιουργοί του αναφέρουν «εξαρτάται από το πώς σχεδιάζετε να το χρησιμοποιήσετε και το πού ζείτε. Το Rapere το ίδιο είναι νόμιμο».
Το κόστος του δεν θα είναι χαμηλό: θα αντιστοιχεί σε «επαγγελματικό εργαλείο», καθώς «δεν θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρεμπόδιση της νόμιμης χρήσης drones».
Τα drones που θα μπορεί να αναχαιτίζει θα είναι τύπου ελικοπτέρου, καθώς δεν είναι «ακόμα» σε θέση να πιάνει σκάφη σταθερών πτερύγων. «Το σχεδιάσαμε κυρίως για την αναχαίτιση των τύπων drones που χρησιμοποιούνται από παπαράτσι ή ηδονοβλεψίες».