Στο Άουσβιτς συνέβη το αδιανόητο, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην δήλωση την οποία έκανε για την εβδομηκοστή επέτειο από την κατάληψη του στρατοπέδου αυτού των ναζί από τους Συμμάχους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι εικόνες τις οποίες αντίκρυσαν, στις 17 Ιανουαρίου 1945, οι Σοβιετικοί στρατιώτες που απελευθέρωσαν τους επιζώντες στο Αουσβιτς ήταν εικόνες θανάτου και όχι ζωής, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του για την εβδομηκοστή επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου ο κ. Σούλτς.
Βουνά από πτώματα, βουνά από ρούχα και γυαλιά ανθρώπων που είχαν δολοφονηθεί στους θαλάμους αερίων και αμέτρητα παιδιά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός, για να υπενθυμίσει ότι σ' αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί δολοφονήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Άνθρωποι κάθε πίστης, κάθε φυλής, άνθρωποι με αναπηρίες, κάθε πολιτικού φρονήματος, βρήκαν τραγικό θάνατο στο Αουσβιτς, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, τονίζοντας ότι το Αουσβιτς παραμένει μία φωνή απελπισίας, μία φωνή προειδοποίησης προς όλους εμάς, να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοια πράγματα.
Συνδέοντας την ναζιστική θηριωδία με το πρόσφατο μακελειό στο Παρίσι, ο κ. Σούλτς υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη Εβραίοι που φοβούνται για την ζωή τους στην Ευρώπη.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι δεν θα πρέπει η Ευρώπη να επιτρέψει στο μίσος και τη μισσαλοδοξία να σπείρουν το φόβο, τον τρόμο και τη βία στους πολίτες της.