«Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κύπρου και την κυπριακή ηγεσία, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση στοιχείων του σχεδίου Ανάν. Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά την έξοδο του από το προεδρικό μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον κ. Κ. Στεφανόπουλο για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη.
Επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη απέστειλε ο κ. Καραμανλής ζητώντας τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό, αύριο στις 10.30 π.μ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε στις 15.40 ο πρωθυπουργός με τον αμερικανικό πρόεδρο, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου. Ο κ. Μπους επανέλαβε στον κ. Καραμανλή το έντονο ενδιαφέρον του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
«Η επόμενη μέρα είναι το δημοψήφισμα. Ακόμα και αν δεν μας ικανοποιεί πλήρως το σχεδιο, μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης, το σχέδιο που προτείνεται, θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την Κύπρο απ' ό,τι θα ήταν εάν δεν έμπαινε στην Ευρώπη», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
«Είναι η ώρα της ψύχραιμης μελέτης και ανάλυσης. Η ε/κ και η ελληνική πλευρά θα πρέπει μακριά από δημαγωγίες, να κάνουν μια σωστή εκτίμηση και να την καταθέσουν στον κυπριακό λαό. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι μεγάλη δικλείδα ασφαλείας», υποστήριξε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αποκοίμιζαν το λαό και απέκρυψαν από αυτόν την αλήθεια, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Συνασπισμό. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, με τη συμμετοχή και του Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Επιφύλαξη και προβληματισμός
Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιστρέφει από την Ελβετία και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και διατυπώνουν προβληματισμούς, αποφεύγουν να τοποθετηθούν πριν μελετήσουν το σχέδιο και εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από το «ναι» ή το «όχι».
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας μίλησε για προειλημμένες δεσμεύσεις ξένων δυνάμεων να εξυπηρετήσουν την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Σε όλες τις ελληνοκυπριακές εφημερίδες δίνεται έμφαση στους πανηγυρισμούς της τουρκικής πλευράς.
Την καταψήφιση του σχεδίου, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί ο α' αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Πιττοκοπίτης, γιατί «ζητούν να παραδώσουμε κράτος και να παραλάβουμε ψευδοκράτος». «Ο υπερήφανος λαός θα αντιτάξει σθεναρά ένα "όχι", ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. χωρίς βάρη», προεξοφλεί ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.
Iκανοποίηση στην Αγκυρα. Αναδίπλωση Ντενκτάς
Εκδηλη είναι η ικανοποίηση στην Τουρκία, όπως διαφαίνεται από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Η «Χουριέτ» σημειώνει ότι η Τουρκία ήθελε τη λύση, η «Σαμπάχ» τονίζει πως τα θετικά του σχεδίου είναι η διζωνικότητα, η πολιτική ισότητα και το ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν εσαεί στην Κύπρο.
Η εφημερίδα «Μιλιέτ» κάνει λόγο για «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναδίπλωση του Ραούφ Ντενκτάς. Παρά την αρχική του αρνητική τοποθέτηση, σήμερα δήλωσε ότι η τελική του απόφαση επί του σχεδίου θα ληφθεί μετά την πλήρη αξιολόγησή του. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν αλλαγές υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς, και πρόσθεσε ότι «δεν είναι σημαντικό αν θα πω "ναι" ή "όχι", ο κόσμος πρέπει να πει "ναι" ή "όχι"».
Φερχόϊγκεν: Tο υπάρχον σχέδιο είναι το καλύτερο
«Η διαδικασία δεν έχει αποτύχει», εκτίμησε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις στη Λουκέρνη. Ο κ. Φερχόϊγκεν απηύθυνε έκκληση στις ηγεσίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πείσουν τους λαούς τους ότι «το υπάρχον σχέδιο είναι το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο».
«Δεν θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα εμφανισθεί παρόμοια ευκαιρία για να λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Φερχόϊγκεν.