«Τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν για την τουρκική πλευρά»

Δευτέρα, 05 Απριλίου 2004 20:36
A- A A+

Εκθεση με τίτλο «τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν για την τουρκική πλευρά» συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

ΔΙΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

1.Ο νέος συνεταιρισμός θα είναι διζωνικός.

2.Οι δύο πλευρές θα αναγνωρίσουν αμφότερες τη χωριστή ταυτότητα και ολότητα (distinct identity and integrity) της άλλης πλευράς

3.Η κάθε πλευρά θα αναγνωρίσει τα πολιτισμικά, θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά και γλωσσικά δικαιώματα της άλλης πλευράς.

4.Αποκλεισμός της κυριαρχίας της μιας πλευράς επί της άλλης.

5.Καμία από τις πλευρές δεν θα μπορεί να αξιώσει αρμοδιότητες και ευθύνες επί της άλλης.

6.Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα κυριαρχία και να αυτοοργανώνονται ελεύθερα στη δική τους πλευρά.

7.Κάθε ιδρυτικό κράτος θα έχει το δικό του σύνταγμα.

8.Τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν σύνορα.

9.Τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν δική τους σημαία και δικό τους ύμνο.

10.Οι πάντες θα σέβονται την ταυτότητα, την ασφάλεια και το συνταγματικό καθεστώς της κάθε πλευράς.

11.Τα ιδρυτικά κράτη και το ομόσπονδο κράτος δεν θα αναμειγνύονται αμοιβαία στις ευθύνες και λειτουργίες τους.

12.Στο νέο χάρτη, θα κατονομάζεται το Τουρκοκυπριακό κράτος.

13.Θα υπάρξουν νέα ρύθμιση των συνόρων και νέα σημεία διέλευσης.

14.Δε θα υπάρχει ιεραρχία μεταξύ των νόμων των ιδρυτικών κρατών και του ομόσπονδου κράτους.

15.Κάθε κράτος θα έχει ιθαγένεια και κανείς δεν θα μπορεί να έχει την ιθαγένεια και των δύο κρατών.

16.Προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική τους ταυτότητα, τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να περιορίζουν την εγκατάσταση πολιτών του άλλου κράτους. Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία:

α)Για μια πενταετία θα υπάρχει πλήρης περιορισμός εγκατάστασης. Στη συνέχεια θα υπάρξει περιορισμός της εγκατάστασης,

β)μέχρι το έξι τοις εκατό του πληθυσμού του χωριού ή του δήμου από το έκτο έως το ένατο έτος

γ)μέχρι το 12 τοις εκατό του πληθυσμού από το δέκατο έως το δέκατο τέταρτο έτος

δ)μέχρι το 18 τοις εκατό του πληθυσμού από το δέκατο τέταρτο έως το δέκατο ένατο έτος (ή νωρίτερα αν η Τουρκία ενταχθεί νωρίτερα στην ΕΕ.

17.Κατεξαίρεση, για όσους έχουν ηλικία άνω των 65 ετών ή για τους πρώην κατοίκους της Καρπασίας που θα επιστρέψουν μετά από δύο χρόνια, εάν επιστρέψουν νωρίτερα από τους υπόλοιπους, θα ισχύσουν τα παραπάνω όρια περιορισμού.

18.Στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβει το ιδρυτικό κράτος με σκοπό τη διατήρηση της ταυτότητάς του, ο πληθυσμός του θα μπορεί να είναι ξένος, μόνο κατά το ένα τρίτο.

19.Θα είναι Τουρκοκύπριοι όσοι θα εκλέγονται στη Γερουσία από το Τουρκοκυπριακό κράτος.

20.Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να συνάπτουν εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις με το εξωτερικό και να υπογράφουν συμφωνίες στους τομείς αυτούς.

21.Σε περιπτώσεις παραβίασης ομόσπονδων νόμων, τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν κατά προτεραιότητα τη δυνατότητα να προβούν σε δικαστικές ενέργειες.

22.Τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν χωριστά αστυνομικά σώματα.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ

1.Η Κύπρος θα είναι το κοινό σπίτι των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

2.Καταγράφεται ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι οι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960.

3.Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα δημιουργήσουν το νέο σύστημα, κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων που έχουν αμφότεροι.

4.Τα δύο ιδρυτικά κράτη είναι το Τουρκοκυπριακό και το Ελληνοκυπριακό.

5.Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι σχέση μειοψηφίας-πλειοψηφίας, αλλά σχέση πολιτικής ισότητας.

6.Τα δύο κράτη δηλώνουν στο σύνταγμα ότι αναγνωρίζουν την πολιτική ισότητα της άλλης πλευράς.

7.Στη μεταβατική περίοδο η Προεδρία σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα συνίσταται σε δύο προέδρους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνίσταται σε ίσου αριθμού μέλη.

8.Μέλη των κοινοβουλίων των ιδρυτικών κρατών θα εκπροσωπούνται με ίσο τρόπο (24+24) στο κοινοβούλιο της μεταβατικής περιόδου.

9.Μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου 2004 για τα κοινοβούλια των ιδρυτικών κρατών, το ομόσπονδο κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά τη διετή διάρκεια του Προεδρικού Συμβουλίου, η εναλλαγή μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου θα γίνει με ίσα διαστήματα δέκα μηνών.

10.Τα ιδρυτικά κράτη θα μπορούν να υπογράφουν μεταξύ τους συμφωνίες συνεργασίας.

11.Τα ιδρυτικά κράτη θα συμμετέχουν στον καθορισμό της πολιτικής για τις σχέσεις με το εξωτερικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

12.Στην πτέρυγα Γερουσίας του Ομόσπονδου κοινοβουλίου τα ιδρυτικά κράτη θα εκπροσωπούνται με ίσο αριθμό βουλευτών (24+24)

13.Για τις αποφάσεις της Γερουσίας θα απαιτείται ως προς τους βουλευτές ενός ιδρυτικού κράτος, η ψήφος του ενός τετάρτου (6). Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η έγκριση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και η εκλογή των μελών του Προεδρικού Συμβουλίου, το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται στα δύο τρίτα.

14.Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα καθορίζονται με βάση την απλή αναλογική. Ωστόσο είναι υποχρεωτική η εκπροσώπηση ενός ιδρυτικού κράτους, το λιγότερο με το ένα τέταρτο του συνόλου των εδρών (12)

15.Το Κοινοβούλιο θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μόνο με την έγκριση και των δύο σωμάτων.

16.Οι πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας δεν μπορεί να προέρχονται από το ίδιο ιδρυτικό κράτος.

17.Στο εννιαμελές Προεδρικό Συμβούλιο (όπου οι τρεις έδρες είναι δίχως ψήφο) τα ιδρυτικά κράτη πρέπει να εκπροσωπούνται τουλάχιστο με ένα τρίτο εδρών με ψήφο (2) και τουλάχιστο με ένα τρίτο εδρών δίχως ψήφο (1).

18.Το Προεδρικό Συμβούλιο θα καταβάλλει προσπάθεια για λήψη ομόφωνων αποφάσεων και σε περίπτωση που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, θα αναζητείται τουλάχιστο μία θετική ψήφος από κάθε ιδρυτικό κράτος.

19.Ο υπουργός εξωτερικών και ο υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, θα προέρχονται από διαφορετικό ιδρυτικό κράτος.

20.Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου θα προέρχονται από διαφορετικό ιδρυτικό κράτος και θα αναλαμβάνουν την προεδρία εκ περιτροπής.

21.Οι πρόεδροι των κυβερνήσεων των ιδρυτικών κρατών, θα μετέχουν για μια δεκαετία στο Προεδρικό Συμβούλιο.

22.Το Ανώτατο Δικαστήριο που μεταξύ άλλων θα έχει καθήκον να προστατεύει το σύνταγμα θα αποτελείται από ίσο αριθμό μελών από τα δύο ιδρυτικά κράτη.

23.Η τουρκική θα είναι όπως και η ελληνική, επίσημη γλώσσα του νέου κράτους.

24.Οι γιορτές που έχουν σημασία για την τουρκική πλευρά, όπως το Ραμαζάνι και η γιορτή της Θυσίας, θα συγκαταλέγονται μεταξύ των επίσημων εορτών του Νησιού.

25.Στην ομοσπονδιακή αστυνομία, θα συμμετέχουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί σε ίσο αριθμό.

26.Η επιτροπή που θα έχει την αρμοδιότητα να διορίζει τους δημόσιους λειτουργούς, θα αποτελείται από ίσο αριθμό εκπροσώπων από τις δύο πλευρές.

27.Τουλάχιστο το ένα τρίτο του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων θα προέρχεται από το τουρκικό ιδρυτικό κράτος.

28.Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας θα προέρχονται από διαφορετικά κράτη. Στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, το κάθε κράτος θα εκπροσωπείται τουλάχιστο από 2 και στην επταμελή νομισματική επιτροπή, από 3 εκπροσώπους.

29.Ο γενικός εισαγγελέας και ο πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου καθώς και οι βοηθοί τους δεν μπορούν να προέρχονται από το ίδιο ιδρυτικό κράτος.

30.Στην επιτροπή η οποία θα καθορίσει τα νέα σύνορα, θα λάβουν μέρος σε ίσο αριθμό Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

31.Δεν θα μπορούν να αναθεωρούνται τα βασικά άρθρα του συντάγματος. Για τα υπόλοιπα άρθρα, η αναθεώρηση μπορεί να γίνει μόνο με συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και με την έγκριση του Κοινοβουλίου αλλά και τα χωριστά δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές.

32.Ως προς την ιθαγένεια των ιδρυτικών κρατών, αυτή θα παρέχεται δίχως εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

1.Η Κύπρος ή τμήμα αυτής δεν μπορεί να ενωθεί με άλλη χώρα.

2.Θα έχουν ισχύ οι Συμφωνίες Ασφάλειας και Εγγυήσεων του 1960.

3.Η συμφωνία εγγυήσεων του 1960, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και το συνταγματικό καθεστώς, όχι μόνο της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των ιδρυτικών κρατών.

4.Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Νησί θα είναι μέχρι το έτος 2011, 6000 άντρες και μέχρι το 2018 ή αν πραγματοποιηθεί νωρίτερα, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, 3000 άντρες. Σε κάθε περίπτωση η τουρκική στρατιωτική παρουσία θα είναι στο επίπεδο των 650 αντρών, μέχρις ότου η Τουρκία δεχθεί την κατάργησή της.

5.Η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Νησί, θα ολοκληρωθεί μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυτικών κρατών.

6.Στην Επιτροπή που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Ιδρυτικής Συμφωνίας, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Εγγυητριών δυνάμεων.

7.Κάθε ιδρυτικό κράτος θα δεσμευθεί απέναντι στην άλλη πλευρά και τις εγγυήτριες χώρες ότι θα εμποδίσει τη βία ή την παρότρυνση της βίας.

8.Η Κύπρος δεν θα μπορεί να προσφέρει τα εδάφη της σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά μόνο με την έγκριση των ιδρυτικών κρατών. Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας και της Ελλάδας.

9.Οι διατάξεις σχετικά με την ασφάλεια δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνίες Εγγυήσεων - Συμμαχίας του 1959-60.

10.Τα εδάφη που θα μεταβιβασθούν στην ελληνική πλευρά, μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα αποτελούν έδαφος του Ελληνοκυπριακού κράτους, θα αφεθούν προσωρινά, στη διοίκηση του τουρκοκυπριακού κράτους.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

1.Θα συνεχιστούν οι ειδικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα, οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα του μάλλον ευνοουμένου κράτους.

2.Οι πλευρές θα σεβαστούν την ισορροπία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

3.Η Νέα Κύπρος θα υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

4.Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα πρέπει, εκτός από την έγκριση της συμφωνίας με δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές, να υπάρξει και η υπογραφή των εγγυητριών χωρών για το νέο καθεστώς.

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

1.Με τη συμφωνία, θα υπάρξει στην Κύπρο νέο καθεστώς.

2.Οι πλευρές θα δηλώσουν την επιθυμία τους να ανανεώσουν το συνεταιρισμό τους.

3.Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει νέο ύμνο.

4. Η ΕΚΔ θα έχει νέα σημαία.

5.Η Ιδρυτική Συμφωνία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

6.Η Κύπρος θα είναι μέλος του ΟΗΕ υπό το νέο καθεστώς και στον ΟΗΕ θα υπάρξει νέα σημαία της ΕΚΔ.

7. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα εγκρίνει την Ιδρυτική Συμφωνία.

8.Η ΕΕ θα εγκρίνει την Ιδρυτική Συμφωνία και θα προσαρμοστεί στις παραμέτρους της λύσης.

9.Οι δύο πρόεδροι θα ζητήσουν από την ΕΕ, οι παράμετροι της λύσης να γίνουν μέρος του πρωτογενούς δικαίους της ΕΕ.

10.Οι δύο πρόεδροι θα γνωστοποιήσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι αποδέκτης των νόμιμων προσφυγών σχετικά με τις περιουσίες, θα είναι στο εξής η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και θα ζητήσουν από το Δικαστήριο να διαγραφούν όλες οι υποθέσεις περιουσιών που εκκρεμούν.

11. Εκπρόσωποι από τα δύο ιδρυτικά κράτη (4 Ελληνοκύπριοι, 2 Τουρκοκύπριοι) θα αναλάβουν καθήκοντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

12.Στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος.

13.Η τουρκική γλώσσα θα γίνει μία από τις γλώσσες της ΕΕ, αφού λυθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το προσωπικό και τα τεχνικά θέματα.

ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

1.Οι δύο πλευρές θα δηλώσουν ότι δεν θα επαναληφθεί η πικρή εμπειρία του παρελθόντος.

2.Θα έχουν ισχύ όλες οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές ενέργειες που έχουν κάνει οι δύο πλευρές προτού τεθεί σε ισχύ η Ιδρυτική Συμφωνία, με την προϋπόθεση όμως να μην έρχονται σε αντίθεση με την Ιδρυτική Συμφωνία.

3.Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και καθόλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα λειτουργούν τα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα των ιδρυτικών κρατών.

4. Σαράντα πέντε χιλιάδες από αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στο Νησί προερχόμενοι από την Τουρκία, θα αποκτήσουν ιθαγένεια και θα παραμείνουν στο Νησί.

5.Οι περιουσιακές αξιώσεις θα πάψουν να είναι ζήτημα μεταξύ των ατόμων και θα είναι αντικείμενο του Συμβουλίου Περιουσιών που θα αποτελείται από ίσο αριθμό εκπροσώπων κάθε ιδρυτικού κράτους.

6.Η εξόφληση των δανείων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, θα γίνεται εκ μέρους του ιδρυτικού κράτους που είχε πάρει το δάνειο.

7.Στα πρώτα χρόνια μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής συμφωνίας η ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική, θα δώσει προτεραιότητα στη σύγκλιση των οικονομιών των δύο ιδρυτικών κρατών.

8.Η ΕΕ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ του τουρκικού ιδρυτικού κράτους και του Κοινοτικού κεκτημένου.

9.Έχουν προβλεφθεί ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2005, για την παροχή εναλλακτικών δυνατοτήτων κατοικίας σε όσους θα επηρεασθούν από την παραχώρηση εδαφών στην ελληνική πλευρά και για την παράταση της διορίας που θα δοθεί σε αυτούς που θα αλλάξουν εστίες και έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητας

10.Θ υπάρξει οικονομική στήριξη για την επιστροφή όσων έμειναν επί πέντε χρόνια στις εστίες αυτές και δεν έχουν Κυπριακή ιθαγένεια

11. Η μεταβίβαση εδαφών στην Ελληνική πλευρά θα γίνει με διαδικασία διάρκειας 3,5 ετών.

12.Η επιστροφή των περιουσιών δεν θα αρχίσει πριν από 3 χρόνια για όσες παραμένουν ακατοίκητες και πριν από 5 χρόνια για όσες κατοικούνται.

13.Τα ζητήματα αποζημίωσης που θα πηγάζουν από το γεγονός της μη χρησιμοποίησης του ακινήτου, θα απευθύνονται στο ιδρυτικό κράτος στο οποίο ανήκει αυτός που διατυπώνει το αίτημα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή