Η Ουρουγουάη, μία χώρα με πληθυσμό μόλις 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων και 13 εκατομμυρίων αγελάδων, ευελπιστεί να αποκτήσει τη δυνατότητα σίτισης 50 εκατομμυρίων ανθρώπων χάρις σε μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (drones), νέες θεριστικές μηχανές και άλλες καινοτόμες γεωργικές τεχνικές.
Σε πιλοτικές φάρμες έξω από την πρωτεύουσα Μοντεβιδέο οι θεριστικές μηχανές λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο θερίζοντας με ακρίβεια κάθε χιλιοστό των χωραφιών. Ο αγρότης μέσα στο μηχάνημα, αντί να το οδηγεί, παρακολουθεί την εξέλιξη του θερισμού και συλλέγει δεδομένα για την απόδοση των καλλιεργειών ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να βελτιώσει τις καλλιέργειες του επόμενου έτους.
«Για εμάς η συλλογή πληροφοριών είναι εξίσου σημαντική με τη συλλογή των ίδιων των σοδειών», δήλωσε ο αγρότης Γκαμπριέλ Καρμπαγιάλ, ο οποίος εργαζόμενος στην οικογενειακή του φάρμα από το 1999, είδε την απόδοση των καλλιεργειών του να διπλασιάζονται κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι λόγοι για τη δραματική βελτίωση είναι κυρίως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, η βελτιωμένη τεχνολογία των μηχανημάτων, καθώς και η πρακτική να φυτεύονται οι σπόροι ακριβώς στα ίδια σημεία με πέρυσι, απαιτώντας ελάχιστο όργωμα και προστατεύοντας το έδαφος.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο η Ουρουγουάη, της οποίας η γεωργία παραδοσιακά ήταν προσανατολισμένη στην κάλυψη των κτηνοτροφικών της αναγκών, τριπλασίασε τις αγροτικές της εκτάσεις, ενώ είναι πρώτη στον κόσμο στο ποσοστό αρδεύσιμης γης ανά άτομο.
Εξάλλου διαθέτοντας περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας σε συνεργασία με απλούς ιδιώτες αγρότες, οι κυβερνητικοί φορείς ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα για την πρόβλεψη της διάβρωσης του εδάφους. Στη συνέχεια η χρήση του εδάφους ρυθμίζεται και παρακολουθείται με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων.
Επενδύοντας στην τεχνολογία και αυξάνοντας την παραγωγικότητα, η Ουρουγουάη κατάφερε σήμερα να μπορεί να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες 28 εκατομμυρίων ατόμων, 19 εκατομμύρια παραπάνω από το 2005. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανεβάσει αυτό το νούμερο στα 50 εκατομμύρια, 15 φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό της χώρας.