Επανήλθε τo θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στον αμερικανικό Τύπο, με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα του Κλίφορντ Λίβι, υποστηρίζεται, ότι «τέσσερις μήνες πριν την άφιξη χιλιάδων αθλητών στην ελληνική πρωτεύουσα, οι αρχές στη χώρα, ήδη σε θέση άμυνας λόγω των καθυστερήσεων στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, αντιμετωπίζουν εκ νέου, φόβους ως προς την ασφάλεια».
Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στα μέτρα ασφάλειας των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, ενώ ήδη έχει αφιερώσει συνολικό ποσό περί του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα δίκτυο επιτήρησης, που αποτελεί «κατά μακράν το ακριβότερο και εκτενέστερο στην Ολυμπιακή ιστορία».
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ, που επιβλέπουν αλλά δεν ελέγχουν την ασφάλεια των θερινών αγώνων, δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στις Ολυμπιακές προετοιμασίες της Αθήνας στο εν λόγω τομέα, στο σχεδιασμό του οποίου έχουν συμβάλει μεταξύ άλλων, συμβουλευτική ομάδα επτά κρατών, καθώς και το FBI και η CIA.
Στο ίδιο πλαίσιο, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας διέθεσε εκατομμύρια δολάρια για ανιχνευτές ραδιενέργειας, με στόχο την αποτροπή επίθεσης με την επονομαζόμενη βρόμικη βόμβα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες αξιωματούχους για θέματα ασφαλείας των Αγώνων, περιέγραψε τις διευθετήσεις ως «έργο σε εξέλιξη», αποφεύγοντας να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ταυτόχρονα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν παρατηρούν οτιδήποτε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, που θα τους ωθούσε να προτρέψουν αθλητές και τουρίστες να ματαιώσουν τη μετάβασή τους στην Αθήνα, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους (πατέρας του σημερινού προέδρου), σχεδιάζει να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στους θερινούς Αγώνες.
Στην συνέχεια, η ανταπόκριση προβάλλει τις πρόσφατες ασκήσεις ασφαλείας που διεξήχθησαν στην Ελλάδα επί δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή 1.500 Ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτών, αλλά και εκατοντάδων Αμερικανών των ειδικών δυνάμεων.
Αξιωματούχοι του διεθνούς συμβουλευτικού consortium ανέφεραν ότι παρουσίασαν ορισμένα προβλήματα, ιδιαίτερα στους τομείς συντονισμού και επικοινωνίας, τα οποία πιστεύουν ότι οι Έλληνες τελικά θα υπερβούν.
Σε συνέντευξή του o υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης αναγνώρισε τα εν λόγω προβλήματα, που χαρακτήρισε ως «αναμενόμενα». «Οφείλουμε να διορθώσουμε πολλά πράγματα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «σε αυτό αποβλέπουν οι ασκήσεις. Κάνεις πράγματα, εντοπίζεις τις αδυναμίες, τις διορθώνεις και κατόπιν, προχωράς μπροστά». Επίσης, ο κ. Βουλγαράκης διατύπωσε την άποψη ότι «οι προετοιμασίες θα διεξαχθούν ομαλά» και ότι «οποιοσδήποτε μετάσχει στους αγώνες θα είναι απόλυτα ασφαλής».
Ωστόσο, τονίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, «οι θερινοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι πρώτοι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθούν σε μία χώρα με εκτεταμένα, ευάλωτα σύνορα και ακτογραμμή, σε γειτνίαση με τη Μέση Ανατολή και ένα ιστορικό λαϊκής αντιπάθειας προς την Ουάσινγκτον».
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης, ότι κανείς διακεκριμένος αθλητής δεν απεσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά ορισμένοι, όπως η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια αντισφαίρισης Σερίνα Γουίλιαμς, εξέφρασε μία σχετική ανησυχία.
Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας, οι Αμερικανοί αθλητές θα διαθέτουν τη δική τους δύναμη ασφαλείας, αποτελούμενη από 100 έως 110 πράκτορες, κυρίως από το FBI, ενώ ειδικοί διακανονισμοί με τις ελληνικές αρχές έγιναν για τη συγκεκριμένη περιοχή που θα καταλύσουν, εντός του Ολυμπιακού χωριού».
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (πολλά έργα που δεν έχουν προς το παρόν ολοκληρωθεί και σχέδια για τη σκέπη του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου που πρόσφατα εγκαταλείφθηκαν) αυξάνοντας τις ανησυχίες ως προς την ασφάλεια.
Σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απέρριψε ανάλογες ανησυχίες, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως, ώστε να υπάρξει επαρκής εκπαίδευση των αρμοδίων ασφαλείας.
Τέλος, προβάλλεται η θέση της Μαίρης Μπόσση, εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας και καθηγήτριας στην Σχολή Εθνικής ¶μυνας, ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κατανοήσει τις προκλήσεις στον τομέα ασφαλείας των Αγώνων», ενώ τα γεγονότα στην Ισπανία έγιναν αφορμή για ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο τομέα.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων