Την συγκρότηση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος αποφάσισε η Βουλή. Ωστόσο στην Επιτροπή δεν συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
«Όλοι ομολογούν ότι η αναθεώρηση είναι απολύτως αναγκαία, αλλά την θυσιάζουν στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων», υπογράμμισε ο Εισηγητής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, εκτιμώντας πως «η σημερινή εικόνα της Βουλής δείχνει ανάγλυφα πως η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατρέπεται σε κρίση των θεσμών».
«Αυτό που ζούμε δεν είναι παρά η συνέπεια του ότι κάποιοι, μέσα από μία στρεβλή ερμηνεία του Συντάγματος, επιχειρούν να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές», είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση είναι αναγκαία για τρεις λόγους:
-
υπάρχουν διατάξεις που έχουν υποστεί κόπωση
-
απέτυχαν κάποιες αναθεωρήσεις, κυρίως του 1985 – 1986
-
η βαθιά οικονομική κρίση επιβάλλει την ανάγκη να θωρακίσουμε
«Θεωρούμε ότι μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες εκλογής Προέδρου και την πιθανότητα εκλογών, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει αυτή η συζήτηση. Κάθε λογικός άνθρωπος αυτό καταλαβαίνει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παφίλης δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην Επιτροπή, ούτε στη συζήτηση στην παρούσα φάση».
«Είναι κρίσιμη και αναγκαία η αναθεώρηση στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και για να μην ξαναεισέλθει η χώρα σε παρόμοια κρίση στο μέλλον, να μην υπάρξει πάλι η διαδικασία παραγωγής ελλειμμάτων», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.
«Αντί όλοι, ειδικά όσοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, και αναφέρομαι στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων και το περιβάλλον τους, να αφήσουν τις αστειότητες και να αναζητήσουν μία συναίνεση, οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό μία ώρα αρχύτερα», ανέφερε η Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά λέγοντας ότι η Ν.Δ. πολιτεύεται με τη λογική «ή εμείς ή τα τανκς», ενώ χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «εκκολαπτόμενους μάγους που συνεχίζουν την πολιτική του λεφτά υπάρχουν».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρότειναν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος να γίνει μετά την εκλογή Προέδρου.
Δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα «υπερσύνταγμα», ούτε ένα «υποσύνταγμα», υπογράμμισε ο Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έθεσε επτά προϋποθέσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο Γ. Πανούσης πρότεινε ένα «πολιτικό συμβιβασμό με στόχο την επικύρωση της ενότητάς μας».
Από την πλευρά της η εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Θοδώρα Τζάκρη κατέθεσε 12 προτάσεις, μεταξύ των οποίων: Καθιέρωση βουλευτικής θητείας π.χ. 10 – 15 ετών, κατάργηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, περιστολή του ακαταδίωκτου του βουλευτή, καταπολέμηση του φαινομένου της κατ’ ουσίας εξαγοράς των βουλευτικών εδρών με έκπτωση όσων υπερβαίνουν το όριο εκλογικών δαπανών, κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας, δημοκρατική λειτουργία κομμάτων, αδιαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.