ΑΡΝΗΤΙΚΗ ήταν η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών επί του αιτήματος του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό, ενώ ο Τζωρτζ Μπους μετά από δική του πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό με τον οποίο συζήτησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
«Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί, δηλαδή πριν από την 1η Μαΐου, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν. Τόνισε επίσης ότι η ημερομηνία των δημοψηφισμάτων ορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ μετά από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, που κατέληξαν σε συμφωνία στις 13 Φεβρουαρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στο χρονοδιάγραμμα των δημοψηφισμάτων και προσθέτει : «Είναι το μόνο και το τελικό σχέδιο. Είναι ή αυτός ο διακανονισμός ή κανένας». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις απαραίτητες δράσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διασφάλιση και την προστασία των συμφερόντων όλων των πολιτών της Κύπρου.
Στα κατεχόμενα, ο πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη η αναβολή του δημοψηφίσματος, ωστόσο υπέρ της αναβολής ετάχθη ο Σερντάρ Ντενκτάς. Στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και πριν την 1η Μαΐου.
Στην Αθήνα την Πέμπτη θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.