Στην αποψινή τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης για το Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, τόνισε πως έχει «μεγάλη σημασία να τηρηθεί» η ημερομηνία της 30ης Ιουνίου για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και πως οι ΗΠΑ, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους.
Στη συνέντευξή του ο Μπους τόνισε πως ο Ιρακινός Σιΐτης ιερωμένος Μοκτάντα Σαντρ, συνδέεται με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένο να αφοπλισθούν τα «παράνομα» ένοπλα τμήματα στις διαταγές του Σαντρ, ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του κι επανέλαβε με την ευκαιρία πως εάν αυτό κριθεί αναγκαίο θα αποσταλλούν επιπλέον δυνάμεις στο Ιράκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι πρόθυμος να εξετάσει το αίτημα των Αμερικανών στρατηγών για ενισχύσεις στην περιοχή και τόνισε πως τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ για όσο αυτό θα καταστεί αναγκαίο.
Αναφορικά με το αίτημα του Αμερικανού διοικητή στο Ιράκ, στρατηγού Τζων Αμπιτζάιντ, για περαιτέρω ενίσχυση των 135.000 Αμερικανών οπλιτών στο Ιράκ, ο Μπους δήλωσε : «Εάν αυτό είναι που θέλει να έχει, θα το έχει».
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι τελευταίες ημέρες υπήρξαν «δύσκολες», αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται για «εμφύλιο πόλεμο», ούτε και για «λαϊκή εξέγερση».
Όπως τόνισε ο ίδιος θα ήταν «λάθος» να συγκρίνεται η κατάσταση στο Ιράκ με εκείνην που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Ο Μπους επέμεινε πως «οι συνέπειες μίας αποτυχίας στο Ιράκ θα ήσαν αφάνταστες». Σε περίπτωση αποτυχίας, «όλοι οι εχθροί της Αμερικής στον κόσμο θα επέχαιραν, διατρανώνοντας την αδυναμία μας και την κατάπτωσή μας, και θα χρησιμοποιούσαν τη νίκη αυτή για να στρατολογήσουν μία νέα γενιά δολοφόνων», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως θα επιθυμούσε μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλεία του ΟΗΕ για το Ιράκ, προκειμένου να παροτρυνθούν κι άλλες χώρες να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, επεσήμανε ότι αναμένει με ανυπομονησία τα πορίσματα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αναμένω με ανυπομονησία τα πορίσματα της επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνησή μας άλλαξε από την ημέρα των επιθέσεων. Είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να απαντήσουμε στις τρομοκρατικές επιθέσεις, τώρα γνωρίζουμε να μοιραζόμαστε καλλίτερα τις πληροφορίες μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών πληροφοριών μας», τόνισε ο Μπους, επικρίνοντας ανοιχτά την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να γίνουν», τόνισε ο Μπους, προσθέτοντας πως φοβάται «πως θέλουν να μας πληγώσουν ακόμη. Βρίσκονται ακόμη εκεί».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στην ερώτηση για την κατιούσα πορεία της δημοτικότητάς του στις σφυγμομετρήσεις, πως είναι οι ψηφοφόροι εκείνοι που θα αποφασίσουν στις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, εάν η πολιτική του στο Ιράκ έχει αποτύχει.
«Θα με κοιτάξουν ακριβώς όπως και τον αντίπαλό μου και θα αναρωτηθούν: ποιός είναι ο ικανότερος για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»;
«Περιμένω με ανυπομονησία την τηλεοπτική αναμέτρηση της προεκλογικής εκστρατείας. Περιμένω με ανυπομονησία να μπορέσουν οι Αμερικανοί να κατανοήσουν ποιά είναι η κατάλληλη χρήση της αμερικανικής δύναμης», τόνισε.
«Έχουμε την υποχρέωση να διοικήσουμε, ή θα πρέπει να ξεφεύγουμε από τις ευθύνες μας; Ιδού το πως εγώ βλέπω την τηλεοπτική αναμέτρηση», τόνισε ο Μπους, αναφερόμενος έμμεσα στις νέες επικρίσεις του δημοκρατικού διεκδικητή της προεδρίας Τζων Κέρι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε επίσης πως τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο είναι πιό σημαντικά απ' ότι αναμενόταν αρχικά κι ένα χρόνο μετά την κατάληψη της χώρας οι αντλούμενες ποσότητες είναι εντυπωσιακές.
«Ένας από τους φόβους που είχα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μήπως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ήσαν κατεστραμμένες, όμως δεν ήσαν. Τώρα βρίσκονται σε κατάσταση παραγωγής και τα χρήματα αυτά θα τα εκμεταλλευθούν οι Ιρακινοί», τόνισε ο Μπους, υπογραμμίζοντας πως τα έσοδα αυτά οι Ιρακινοί, «θα τα χρησιμοποιήσουν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους».