Το νέο κοινοβούλιο της Ουκρανίας επανεξέλεξε τον νυν πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσένιουκ στον πρωθυπουργικό θώκο στην πρώτη του συνεδρίαση σήμερα, αφού ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο και ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστήριξαν την υποψηφιότητά του για τη θέση αυτή.
Συνολικά 341 βουλευτές εκ των 450 υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Γιατσένιουκ προκειμένου να παραμείνει επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, μία θέση που έχει αναλάβει έπειτα από την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Έχουμε επωμιστεί ένα ιστορικό καθήκον, εκείνο της προστασίας του κράτους μας και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας μας» δήλωσε σε μία πολύ σύντομη ομιλία πριν από την ψηφοφορία.
Όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο (...). Η εισβολή του ρωσικού στρατού δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόπειρα εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας μας, μία απόπειρα να καταστρέψουν την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.
«Το 2015 θα είναι ακόμα δυσκολότερο από το 2014. Ελάτε, ας εργαστούμε», πρόσθεσε.
REUTERS/GLEB GARANICH
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κρατά τα χέρια του Αρσένι Γιατσένιουκ (δεξιά), ο οποίος επανεξελέγει στον πρωθυπουργικό θώκο, και του πρώην αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν (αριστερά), ο οποίος εξελέγη στην θέση του προέδρου της βουλής.
Οι βουλευτές εξέλεξαν τον πρώην αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν στην θέση του προέδρου της βουλής.
Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, ο πρόεδρος της βουλής είναι ο πρώτος τη τάξει που αντικαθιστά τον επικεφαλής του κράτους στην περίπτωση που ο πρόεδρος δε δύναται να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.
Το νέο ουκρανικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούν τα φιλοδυτικά κόμματα για πρώτη φορά στην ιστορία του, διεξήγαγε την πρώτη του συνεδρίαση σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με τις ένοπλες συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές και μία βαθιά οικονομική κρίση.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη της πρώτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, πέντε κόμματα που πρόσκεινται στη Δύση σφράγισαν τη συγκρότηση ενός συνασπισμού, τον οποίο ονόμασαν Ευρωπαϊκή Ουκρανία, που έχει ως στόχο να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση και να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τις χώρες της Δύσης.
Ο συνασπισμός αυτός αριθμεί 302 βουλευτές από ένα σύνολο 450 εδρών -πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της Ουκρανίας- δηλαδή διαθέτει μία πλειοψηφία που δύναται, εφόσον καταστεί αναγκαίο, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο συνασπισμός αυτός έχει θέσει ως στόχο την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν για τους ειδικούς η προοπτική αυτή παραμένει πολύ αβέβαιη.