Κατέθεσε, ως αναμενόταν, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών την έκθεσή του για το Κυπριακό, με την οποία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει τη Θεμελιώδη Συμφωνία, η οποία είναι μέρος της προτεινόμενης λύσης. Ο κ. Ανάν ζητάει από τα μέλη του Σώματος να θέσουν κάτω από τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7 του Καταστατικού Χάρτη μόνο το θέμα του εμπάργκο όπλων σε όλη την επικράτεια της Κύπρου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/19/898608.htm .
Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αφορά οδηγίες προς το Συμβούλιο για θέματα των οποίων πρέπει το σώμα να επιληφθεί: για τη δημιουργία της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (UNMICYP), την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία επιτροπών, ενώ μόνο μιάμιση σελίδα ασχολείται με το τι έγινε μέχρι σήμερα, χωρίς να επιρρίπτονται ευθύνες σε κανένα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τελικά, ο ΓΓ θα απέφευγε να εισηγηθεί τη συμπερίληψη σε ψήφισμα της εφαρμογής της διευθέτησης υπό τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7, αφήνοντας την πρωτοβουλία κινήσεων στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αρχίσουν σε λίγο διαβουλεύσεις μεταξύ των μονίμων μελών για το ψήφισμα που θα κληθεί να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενδεχομένως την Τετάρτη.
Αύριο θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέλη του προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο έχει συντάξει η Βρετανία. Η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, καθώς και άλλα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ φαίνεται ότι επιμένουν στην άποψη ότι δεν πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα μέχρι τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.
Ζωτικής σημασίας η τήρηση των προνοιών για την ασφάλεια
Οπως αναφέρει στην έκθεση Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας που κυκλοφόρησε απόψε στην έδρα των ΗΕ, «η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει ο κ. Ανάν, οι αποφάσεις που ζητούνται από το ΣΑ είναι κρίσιμο μέρος του γενικού πλαισίου της διευθέτησης.
«Θα προσφέρουν πρόσθετη διασφάλιση ότι η διευθέτηση θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο των αρχών των ΗΕ, όπως καθορίζονται στο Αρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη, περιλαμβανομένης της επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και της αποχής από την απειλή ή τη χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε Κράτους», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο κεφάλαιο 3 της έκθεσής του υπό τον τίτλο «Σημασία και χρόνος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
Υπό συνθήκες πλήρους ανάπτυξης, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που θα αντικαταστήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 170 στρατιωτικών παρατηρητών), 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας, και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών εκάστη, αναφέρει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν.
Για υποστήριξη της δύναμης αυτής, προβλέπεται η απασχόληση διεθνούς προσωπικού και επιτοπίου προσωπικού που θα προέρχεται και από τα δύο συνιστώντα κράτη.
Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι με βάση το σχέδιο λύσης, η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να καλύπτει το ήμισυ της δαπάνης για τη λειτουργία της νέας δύναμης κατά τα πρώτα τρία χρόνια και τα δύο τρίτα της δαπάνης από το τέταρτο έτος μέχρι και το 2010, οπόταν η διευθέτηση αυτή θα επανεξεταστεί.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση Ανάν, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που θα αναπτυχθεί στην Κύπρο εάν εγκριθεί το σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα, θα έχει ως γενική αποστολή την επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας στην ολότητά της και την καταβολή των καλύτερων δυνατόν προσπαθειών για συμμόρφωση προς αυτή.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει περαιτέρω ότι η νέα δύναμη θα αναπτυχθεί πλήρως σε διάστημα 90 ημερών από τη σύστασή της.