ΓΣΕΕ: Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μέχρι τις 10 Μαΐου ή νέα αντιπαράθεση

Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 16:25
UPD:16:29
A- A A+

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διεμήνυσε προς το ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων, εν όψει του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς.

Η σύμβαση θα πρέπει μέχρι τις 10 Μαΐου να έχει υπογραφεί, προειδοποίησε ο κ. Πολυζωγόπουλος, γιατί αλλιώς βαδίζουμε προς μια νέα αντιπαράθεση και μια νέα απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα συνδικάτα δεν μπορούν να προσχωρήσουν στις λογικές ποσοτικής αύξησης και θα διεκδικήσουν ενιαία ποσοστιαία αύξηση και παράλληλα, μία σαφή ενίσχυση του κατώτερου ημερομισθίου, συνεχίζοντας να διεκδικούν την άμεση σύνδεση της γενικής σύμβασης με τις κλαδικές συμβάσεις.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα στο ζήτημα των αυξήσεων των μισθών και να διευκρινίσει με ποιό τρόπο μπορούμε να φτάσουμε στην οικονομική σύγκλιση μέσα σε μια 8ετία, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. «Δεν υπάρχουν ουδέτερες πολιτικές, δεν υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι», τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, «η ουδέτερη θέση είναι πάντα θέση υπέρ των ισχυρών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις».

Ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνεται με ευθύνη του ΕΚΑ το Σάββατο 1η Μάη στην πλατεία Συντάγματος, ενώ παρατήρησε ότι η οργάνωση ξεχωριστού συλλαλητηρίου απο το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κοτζιά, υποδηλώνει μια αρνητική συμπεριφορά που οδηγεί στο να μην αθροίζονται δυνάμεις για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η ΑΔΕΔΥ θα είναι έτοιμη για κοινωνικό διάλογο για όλα τα θέματα του δημοσίου τομέα, αν δεν εκδηλωθούν ρεμβασιστικές πολιτικές. «Αν υπάρξει παλινδρόμηση σε πολιτικές του παρελθόντος, σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες εφόδους στο δημόσιο, συναίνεση δεν θα μπορεί να υπάρξει», προειδοποίησε ο κ. Παπασπύρος.

Ο κ. Παπασπύρος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των συμβασιούχων που θα αποτελέσει ένα απο τα κεντρικά θέματα της φετινής Πρωτομαγιάς. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε τις προϋποθέσεις προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των συμβασιούχων: το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί δεν θα εξαιρεί τον δημόσιο τομέα, η προϋπηρεσία που θα ζητείται ως προϋπόθεση μονιμότητας θα είναι 24 μήνες, το όριο διακοπής των συμβάσεων θα πρέπει να επεκταθεί στο τετράμηνο (αντί του διμήνου που υποστηρίζει η κυβέρνηση) και ως χρονικό σημείο αφετηρίας της ρύθμισης για τη μονιμοποίηση θα πρέπει να είναι η 10η Ιουλίου του 2002.

Aναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπολόγισε τον αριθμό των συμβασιούχων περίπου στις 120 χιλιάδες και έθεσε ως βασικό κριτήριο τη διάρκεια της απασχόλησης και τη διαδοχικότητα των συμβάσεων των ενδιαφερομένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή