Την απογοήτευσή του για την στάση της κυπριακής κυβέρνησης εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος εξέφρασε εκ νέου, ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις του σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης ARD.
Ο κ. Φερχόιγκεν διατύπωσε την υπόνοια ότι πίσω από την ψήφο υπέρ του «Όχι» βρίσκονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα των «πλούσιων ξενοδόχων του Νότου» -όπως είπε-, οι οποίοι φοβούνται ότι με την επανένωση «ο ελάχιστα μέχρι τώρα τουριστικά αναπτυγμένος, αλλά στην πραγματικότητα ελκυστικότερος, Βορράς θα μπορούσε να τους ανταγωνιστεί».
Ο κ. Φερχόιγκεν επισήμανε τις συνέπειες του «Όχι», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση, θα ενταχθεί την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μία χώρα, «η κυβέρνηση της οποίας δεν θα έχει τον έλεγχο ενός τμήματός της, το οποίο επιπρόσθετα θα τελεί, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, υπό την κατοχή τουρκικών στρατευμάτων». Το γεγονός αυτό, τόνισε ο κ. Φερχόιγκεν, «θα δημιουργήσει μετά βεβαιότητος πολύ σοβαρά προβλήματα» όταν στο τέλος του χρόνου κληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει επί του θέματος της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο γερμανός Επίτροπος εξέφρασε και πάλι την απογοήτευσή του από την απορριπτική στάση που υιοθέτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «εντελώς απρόβλεπτη»
«Πρόκειται για μία μεγάλη, πάρα πολύ μεγάλη απογοήτευση», είπε, γιατί «οι Ελληνες ήταν εκείνοι που είχαν ασκήσει τη μεγαλύτερη πίεση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιας ενωμένης Κύπρου και το πρόβλημα που είχαμε ήταν να πείσουμε τους Τούρκους...».
Ενα «Όχι» των Ελληνοκυπρίων στο αυριανό δημοψήφισμα θα είναι περίπου σαν, σε ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Γερμανίας, οι Γερμανοί να ψήφιζαν «Όχι» για την δική τους επανένωση», πρόσθεσε ο κ. Φερχόιγκεν.
Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων