«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και πρέπει να αποκατασταθεί ο διάλογος της Δύσης με τη Ρωσία» δήλωσε το Σάββατο ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης o Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βερολίνο, όπου την Κυριακή εορτάζεται η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία που οδήγησε στο τέλος της ΕΣΣΔ και την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη.
Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Δύση «έχει υποκύψει στην θριαμβολογία», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο στις συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αποσχιστών στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Όπως είπε η αιματοχυσία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και το γεγονός ότι έχει σταματήσει ο διάλογος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων εγείρει τεράστια ανησυχία.
«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Μερικοί λένε ότι έχει ήδη ξεκινήσει» δήλωσε.
Ακόμη υπογράμμισε πως η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν υποκύψει σε «θριαμβολογία» μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στη Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή και τώρα στην Ουκρανία.
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ, κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου με το Κρεμλίνο.
Μάλιστα πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ανέφερε ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας», είπε και πρόσθεσε: «Ασφαλώς υπάρχουν στην πολιτική του διαστάσεις οι οποίες επιδέχονται κριτική. Αλλά δεν επιθυμώ να την κάνω».
Ο Γκορμπατσόφ ο εμπνευστής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν γνωστές ως γκλάσνοστ και περεστρόικα είναι σεβαστός στη Δύση για την απόφασή του να μην χρησιμοποιήσει βία προκειμένου να καταστείλει τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών στις χώρες δορυφόρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης.