ΕΠΙΣΗΜΗ διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες άρχισε σήμερα ο λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Καντάφι στην Ευρώπη από το 1989 και αποβλέπει στην προετοιμασία του εδάφους για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Λιβύης και Ε.Ε. .
Ο Καντάφι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ρομάνο Πρόντι, ενώ αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον Χαβιέρ Σολάνα, ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το βράδυ θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές από τον βέλγο πρωθυπουργό Γκι Φερχοφστάτ.
Ο ηγέτης της Λιβύης θα υποβάλει αίτηση για ένταξη της χώρας του στην Ευρω-Μεσογειακή Σύμπραξη, ένα εμπορικό και πολιτιστικό σύμφωνο που συνδέει την Ε.Ε. με 11 χώρες της νότιας και ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί επίσης η διένεξη με τη Γερμανία σχετικά με την αποζημίωση για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης σε νυκτερινό κέντρο στο Βερολίνο.
Εκατό με διακόσια άτομα υποδέχθηκαν με επευφημίες τον Καντάφι, ενώ ένας ενθουσιώδης υποστηρικτής του, ντυμένος με στολή φρουρού ασφαλείας, προκάλεσε ανησυχία, όταν προσπάθησε να παραδώσει μία επιστολή την ώρα της χειραψίας του λίβυου ηγέτη με τον Ρομάνο Πρόντι.
Από την άλλη πλευρά, ομάδα από περίπου 50 λίβυους εξόριστους διαδήλωσαν έξω από το κτήριο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη φωνάζοντας «Καντάφι τρομοκράτη», ενώ κρατούσαν ένα πανό που έγραφε ότι «ο Καντάφι είναι ένας λύκος με προβιά προβάτου».
Διεθνής Αμνηστία: Η Λιβύη εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι παρά τις προόδους, η Λιβύη εξακολουθεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζοντας, βασανίζοντας και εκτελώντας τους πολιτικούς κρατουμένους. Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τη Λιβύη να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να θεσπίσει μία «κανονική διαδικασία απονομής ποινικού δικαίου» και να «αποκαλύψει την αλήθεια για παλαιότερες υποθέσεις».
Η οργάνωση καλεί επίσης την Ε.Ε. να στείλει προς αυτήν την κατεύθυνση «ένα ισχυρό μήνυμα» στον Καντάφι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να καταργήσει τα «επαναστατικά δικαστήρια», και να συναρτήσει την προσέγγιση της Ε.Ε. με τη Λιβύη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει πάντως πως έχουν ληφθεί πρόσφατα «θετικά μέτρα», όπως «η αποφυλάκιση περίπου 300 κρατουμένων μεταξύ του 2001 και 2002», και τα ανοίγματα «ως προς έναν βαθμό, για διεθνείς επιθεωρήσεις».
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλικό