Περίπου 500 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς με ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει μέτρα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καταλήψεις στα σχολεία ξεπερνούν τις τρεις ημέρες.
Από την πλευρά τους οι μαθητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων , ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής πως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του οι καταλήψεις φτάνουν τις 500.
Ειδικότερα στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη σχετικώς με την ελλιπή καθαριότητα στα πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα των καταλήψεων που ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρα στα σχολεία όλης της χώρας λέγοντας πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
Πρόσθεσε πως δεν έχει πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις ωστόσο διερωτήθηκε: «Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι τη 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».
«Είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει έτσι» είπε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας «να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά». «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις» προειδοποίησε.
Κύμα καταλήψεων
Το κύμα καταλήψεων, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Λοβέρδος παρατηρείται από το πρωί σε πολλά σχολεία της χώρας.
Κρήτη
Στα Χανιά, όπως δήλωσε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης, από τα 50 σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, γυμνάσια, λύκεια και επαγγελματικά λύκεια, τα 19 τελούν υπό κατάληψη.
Στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου όπου επίσης πραγματοποιούνται καταλήψεις, μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.
Μαθητές και γονείς βγήκαν στους δρόμους και στο Ρέθυμνο, προκειμένου η φωνή τους να ακουστεί όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ και να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε συλλαλητήριο, το μεσημέρι, μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ενώ τέθηκε το ζήτημα των μαθητών που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης τους κατά τις σχολικές ώρες.
Βόρεια Ελλάδα
Στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης κατέληξε πορεία, που πραγματοποίησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης.
Υπό κατάληψη το 30% των σχολείων στην δυτική Ελλάδα
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με καταλήψεις σχολικών κτηρίων και πορείες διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.
Στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
Με καταλήψεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποχή από το μάθημα, ξεκίνησε η εβδομάδα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα.
Οι μαθητές από νωρίς είχαν μπει στις σχολικές μονάδες, τις κατέλαβαν και δεν άφησαν να περάσουν οι καθηγητές, για να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στο γυμνάσιο, το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή σήμερα από τα μαθήματα κι έτσι δεν λειτούργησαν το γυμνάσιο- λύκειο στο Κρανίδι, το 1ο και το 3ο γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ στο Άργος, καθώς και το 1ο, 2ο γενικό λύκειο, το μουσικό σχολείο και το ΕΠΑΛ στο Ναύπλιο.
Στο Ναύπλιο, με σύνθημα «αγώνας, ρήξη, ανατροπή», πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική πορεία στην πόλη και διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας με τη συμμετοχή μαθητών από το ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο λύκειο καθώς και το Μουσικό γυμνάσιο- λύκειο της πόλης. Στο Άργος οι μαθητές των σχολείων που απείχαν από το μάθημα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν έξω από το δημαρχείο Άργους- Μυκηνών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ