Δεν είναι περίεργο, γράφει ο Οουεν Μάθιους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Newsweek”, ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με ανησυχία την προοπτική ένταξης της Τουρκίας και την αναπροσαρμογή της πολιτιστικής και πολιτικής εικόνας της Ευρώπης που αυτή η ένταξη θα επιφέρει.
Σύμφωνα με το “Newsweek”, η ένταξη δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί κρίση ταυτότητας στην «παλαιά» Ευρώπη. Αν μια μέρα ενταχθεί και η Τουρκία, η κρίση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην περίπτωση αυτή, οι Μουσουλμάνοι που πηγαίνουν σε τζαμιά στην Ευρώπη θα είναι περισσότεροι από τους Προτεστάντες που πηγαίνουν στην εκκλησία.
Σε μια δεκαετία, ο πληθυσμός της Τουρκίας θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον της Γερμανίας. Με βάση το σημερινό σύστημα ψηφοφορίας στην Ευρώπη, η Τουρκία θα έχει στο Συμβούλιο Υπουργών ίσες ψήφους με το σύνολο των 18 μικρότερων χωρών της Ευρώπης.
Στις αρχές του μήνα, το κόμμα του γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας, με το επιχείρημα ότι θα αποδυναμώσει την Ευρώπη. Και οι χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας προτείνουν έναν «τρίτο δρόμο» για την Τουρκία, με τη μορφή της «ειδικής σχέσης».
Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι ελπίζουν ότι το Δεκέμβριο θα αποσπάσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και πιστεύουν ότι, άπαξ και αρχίσουν οι συνομιλίες, είναι ζήτημα χρόνου να εκπληρώσει η Αγκυρα τα οικονομικά και πολιτικά κριτήρια των Βρυξελλών και να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.
Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική, επισημαίνει ο αρθρογράφος του “Newsweek”. Πρώτα απ' όλα, το ζήτημα της θρησκείας μπορεί να παρεμποδίσει τη συμφωνία. Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Μπαγκτσί, από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Αγκυρα, αυτό που απασχολεί στην πραγματικότητα εκείνους που θα λάβουν τις αποφάσεις δεν είναι η οικονομία και οι πολιτικές ελευθερίες αλλά η θρησκεία και ο πολιτισμός.
Η ένταξη της Τουρκίας θα αλλάξει για πάντα την ιδέα της Ευρώπης ως μιας χριστιανικής οντότητας. «Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι κατά πόσον μια μουσουλμανική χώρα μπορεί μια μέρα να ενταχθεί στη Δύση», λέει ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ