«Με τη σύνοδό μας αυτή, με όσα συζητήσαμε και αποφασίζουμε, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι ήδη μια πραγματικότητα, είναι ήδη μια πολιτική οντότητα κι αυτό είναι η πρώτη μας επιτυχία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κηρύσσοντας το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτή η πρώτη σύνοδος της ΕΟΕΣ απέκτησε, εκ των πραγμάτων, χαρακτηριστικά καταστατικά, κατάφερε να γίνει από μόνη της ένα εθνικό πολιτικό γεγονός κάτι που, όπως πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό οιωνό για το Συνέδριο. Όπως είπε, «ο τρίτος πόλος είναι εφικτός, σπάει τον μικρό στείρο διπολισμό που είναι τεχνητός και αδιέξοδος και αναδεικνύει τα πραγματικά διλήμματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κάθε πολίτης».
Ο ίδιος ανέδειξε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της παράταξης τον ρόλο της «ως εγγυητή της εθνικής σταθερότητας». «Φάνηκε από τις τοποθετήσεις πως είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της αλήθειας και της ευθύνης, δεν θα υποκύψουμε σε καμιά απόπειρα λαϊκισμού», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Η σταθερότητα της χώρας, πρόσθεσε, δεν επηρεάζεται από μια φυσιολογική δημοκρατική εναλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τον ερασιτεχνισμό. «Άρα τα διλήμματα είναι πάντα ανοικτά και εμείς, ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, δεν ζητούμε και δεν θέλουμε να παίξουμε κανέναν απολύτως θεσμικό και πολιτικό ρόλο, πέραν εκείνου που μας αναθέτει ο ελληνικός λαός και που θα μας αναθέσει στις επόμενες εκλογές», είπε, για να προσθέσει: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016 για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και πως όποιος θέλει να τις προκαλέσει νωρίτερα θα αναλάβει την ευθύνη αυτή της πρόκλησης που αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας. Αν το εκβιάσει κάποιος αυτό πρέπει να ξέρει ότι θα κριθεί προεκλογικά».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένας αυτοτελής στόχος, αλλά μια θεσμική πρόβλεψη του Συντάγματος, ότι κάθε βουλευτής είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει κατά συνείδηση σεβόμενος τη θέση του κόμματός του και πως υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές και κόμματα που αναζητούν τον στρατηγικό προσανατολισμό τους.
«Δεν υπάρχουν πρακτικές του παρελθόντος», πρόσθεσε και ανέφερε: «Ποιος μας έχει πει ότι υπάρχουν 121 που είναι οριστικά και ανοικτά και επίσημα και με διαφάνεια εναντίον; Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν έχουν εκφραστεί πάρα πολλοί βουλευτές στο θέμα αυτό».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες, με τη μια εξ αυτών να είναι η Δημοκρατική Παράταξη. Η πρώτη είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την οριστική και ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα, για μια αλλαγή σελίδας, για την περίοδο μετά το μνημόνιο.
«Για να πάμε στο βήμα αυτό πρέπει να τελειώσει το πρώτο βήμα που είναι η τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας ώστε να καταβληθεί η τελευταία δόση και να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος», είπε και τόνισε ότι αυτό θα γίνει χωρίς νέα μέτρα, χωρίς περικοπή μισθών και συντάξεων, χωρίς να αναληφθούν υποχρεώσεις που βρίσκονται απέναντι στο φρόνημα της κοινωνίας.
Ειδικότερα, είπε ότι μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση επιτρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση γρηγορότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει και θα ανακατανείμει με πιο δίκαιο τρόπο τα βάρη. Τόνισε ότι οι αναλογιστικές μελέτες δίνουν βάθος και προοπτική στο Ασφαλιστικό σύστημα και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι που θα θίγει τους ασφαλισμένους, αλλά πρέπει να γίνει πολύ πιο λειτουργική και αποτελεσματική η οργανωτική διάρθρωση και η λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς αυτό να θίγει ασφαλιστικά δικαιώματα.
Παραπέμποντας στα «πολύ σημαντικά αποτελέσματα», όπως είπε, του κοινωνικού διαλόγου με τις πιο θεσμικές εγγυήσει στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, στη Γενεύη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτε παραπάνω γι' αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, για τις περιβόητες ομαδικές απολύσεις.
Χαρακτήρισε την ανταπεργία ως μια ξεχασμένη πρακτική για την οποία δεν ξέρει, όπως είπε, ποιος λόγος επιβάλλει να γίνεται μακρά συζήτηση και πως αυτά τα θέματα τα έχει λύσει εδώ και δεκαετίες ο αστικός κώδικας. Ανέφερε ακόμα ότι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, ωστόσο σημείωσε ότι η κοινωνία δεν θέλει προκλητικά προνόμια για τους συνδικαλιστές.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και πως μπορεί τώρα να προχωρήσει και στη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια. Σε αυτήν την «πολύ μεγάλη δέσμη θετικών πρωτοβουλιών» που διαμορφώνεται, όπως είπε, συμπεριέλαβε και την αποκατάσταση αδικιών, την προστασία των ευπαθών ομάδων και «διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει η κοινωνία».
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για ένα ανοικτό πανεπιστήμιο και συνεχάρη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Φορτσάκη, για τη στάση που τήρησε με τα επεισόδια στην συνεδρίαση της Συγκλήτου.
Πηγή: ΑΜΠΕ