Το κύπελλο του Σπύρου Λούη φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης

Μετά το πέρας έξι μηνών θα επιστρέψει στο Μουσείο της Ακρόπολης
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 07:25
Το κύπελλο θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες.
A- A A+

Στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης θα φιλοξενείται έως τον Μάρτιο το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον πρώτο Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Σπύρο Λούη. Η επίσημη παρουσίαση του εκθέματος έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Μουσείου της ελβετική πόλης, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο της διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου, που πραγματοποιείται εκεί.

Το κύπελλο, ταυτόσημο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και σύμβολο της ολυμπιακής ιδέας, θα παραμείνει στο Ολυμπιακό Μουσείο για έξι μήνες, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να το θαυμάσουν από κοντά και να πληροφορηθούν την ιστορία του. Μετά το πέρας των έξι μηνών θα επιστρέψει στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, θα εκτεθεί και πάλι στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Από το 2016 και έπειτα, οπότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ιστορικό Κύπελλο θα εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ.

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πνεύμα του Φειδιππίδη και του Σπύρου Λούη, το πνεύμα του αγώνα για έναν υψηλότερο σκοπό, είναι πάντα παρόν σε όλους τους αθλητές του Μαραθωνίου. Ένα υγιές πνεύμα σε ένα υγιές σώμα. Είναι το σύμβολο της πνευματικής και σωματικής ελευθερίας».

Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach, ο διευθυντής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λωζάννης, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος στην Ελβετία, καθηγητής Heini Murer, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη, Άγγελος Υψηλάντης, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης της Λωζάννης και εκπρόσωποι της επιτροπής για τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μαραθωνίου στην ελβετική πόλη.

ARNAUD MEYLAN
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε η απονομή των επάθλων στους νικητές του Διεθνούς Μαραθωνίου, ενώ με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, οι νικητές στέφθηκαν με κότινο ελαίας, το σύμβολο της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης, ως ένδειξη της συνέχειας της ολυμπιακής ιδέας από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο κόσμο.

Το κύπελλο του Σπύρου Λούη που σχεδίασε ο Michel Bréal για τον Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, αποκτήθηκε τον Απρίλιο του 2012 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία. Με την ενέργειά του αυτή, το Ίδρυμα θέλησε να συμβάλει στον επαναπατρισμό ενός κειμηλίου εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία της Ελλάδας, με μοναδικό στόχο να το καταστήσει προσιτό στον ελληνικό λαό, στο διηνεκές.

Το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη.

Τηρώντας την αρχική δέσμευσή του, τον Σεπτέμβριο του 2012, το Ίδρυμα φρόντισε για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ασημένιο κύπελλο, μέσω της φιλοξενίας αυτού στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών (Σεπτέμβριος 2012 - Αύγουστος 2014), περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έκθεμα και να εμπνευστούν από τον συμβολισμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των εν λόγω επισκεπτών, τουλάχιστον 300.000 ήταν μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς