Οι βασικοί άξονες της αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης συζητήθηκαν σήμερα κατά την τρίωρη συνεδρίαση της Κυβερνητική Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Επίκεντρο της αμυντικής πολιτικής θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων άμυνας και ασφάλειας της χώρας, αλλά και για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών και η αποκατάσταση των αδικιών για τις πρώτες εθελόντριες που είχαν προσληφθεί με το νόμο του 1977. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, οι εθελόντριες αυτές έπρεπε να φέρουν το βαθμό του υπολοχαγού αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις «τις είχαν αφήσει» στο βαθμό του ανθυπασπιστού.
Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θα αναθεωρηθεί το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις μας.
Το αναθεωρημένο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα προβλέπει λιγότερα κονδύλια και περικοπές εξοπλισμών. Ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ακόμη ότι ορισμένες συμβάσεις επανεξετάζονται με τις εταιρείες, με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευσή τους. Το θέμα χειρίζεται η γενική γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παρενόχληση του πολεμικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, από τουρκικά μαχητικά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διευκρίνισε ότι τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πλησίασαν καθόλου το αεροσκάφος του.
Τέλος, ο κ. υπουργός επανέλαβε ότι το θέμα των απειλών σε βάρος του υπουργείου και του ίδιου χειρίζονται πλέον οι διωκτικές αρχές.
Πηγή ΑΠΕ