Ερευνητές οι οποίοι μελετούν το μέγεθος του Ίντερνετ διαπίστωσαν ότι το Διαδίκτυο έχει την τάση να… «κοιμάται»- όπως θα έκανε και ένα ζωντανό πλάσμα.
Η εν λόγω διαπίστωση, η οποία έγινε από ερευνητές του University of Southern California (USC), αναμένεται να βοηθήσει επιστήμονες και policy makers να αναπτύξουν καλύτερα συστήματα για τη μέτρηση και τον εντοπισμό διακοπών παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ, όπως στη Ν. Υόρκη μετά τον τυφώνα «Σάντι». Η κατανόηση του πώς το Ίντερνετ «κοιμάται» θα βοηθήσει στο να μη συγχέεται κάτι τέτοιο με διακοπή του.
«Το Ίντερνετ είναι σημαντικό για τις ζωές και τις δουλειές μας, από το streaming ταινιών μέχρι τις online αγορές. Η μέτρηση των διακοπών δικτύου είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του Ίντερνετ» σημειώνει ο Τζον Χάιντεμαν, ερευνητής του Information Sciences Institute (ISI) του USC Viterbi School of Engineering και ένας εκ των συντελεστών της μελέτης.
Αν και το Ίντερνετ είναι πάντα σε λειτουργία για κάποιους- όπως τους χρήστες broadband στις ΗΠΑ και την Ευρώπη- σε άλλες περιοχές η πρόσβαση στο Ίντερνετ ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά στην Ασία, τη Ν. Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.
Ο Χάιντεμαν συνεργάστηκε με τους Λιν Κουάν και Γιούρι Πράντκιν για την πραγματοποίηση της μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί στην 2014 ACM Internet Measurements Conference στις 5 Νοεμβρίου. Η έρευνα επίσης συσχετίζει χώρες με ισχυρή ημερήσια πρόσβαση στο Ίντερνετ με χαμηλότερο ΑΕΠ- κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα, τόσο πιθανότερο είναι το Ίντερνετ να λειτουργεί 24/7. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής, πρόκειται για μια από τις πρώτες φορές που εξερευνάται το πώς οι πολιτικές σχετικά με τη δικτύωση επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο επηρεάζεται.
Υπάρχουν τέσσερα δισ. IPv4 διευθύνσεις Ίντερνετ. Ο Χάιντεμαν και η ομάδα του έκαναν «ping» σε περίπου 3,7 εκατ. blocks διευθύνσεων (που εκπροσωπούν περίπου 950 εκατ. διευθύνσεις) κάθε 11 λεπτά κατά διάστημα δύο μηνών, αναζητώντας ημερήσια μοτίβα. «Τα δεδομένα αυτά μας επιτρέπουν να εδραιώσουμε μία αρχική βάση για το Ίντερνετ- να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί, ώστε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο ανθεκτικό είναι στο σύνολό του και να μπορούμε να βρούμε προβλήματα γρηγορότερα) σημειώνει ο Χάιντεμαν. Στο μεταξύ η δουλειά της ομάδας συνεχίζεται, με την κάλυψη να έχει αυξηθεί στα 4 εκατ. blocks (άνω του ενός δισ. συνδέσεις).
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, το Science and Technology Directorate, την HSARPA, τη Cyber Security Division μέσω του Air Force Research Laboratory κ.α.