Πούτιν: Προβληματική η μεταφορά αερίου στην Ε.Ε. μέσω Ουκρανίας

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 07:51
UPD:07:52
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

A- A A+

Προβληματική παραμένει η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ζητεί να εξεταστεί η αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη, το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς», ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική καθημερινή εφημερίδα «Πολίτικα» εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Η Μόσχα έχει αναστείλει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία από τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου και των διαφωνιών των δύο πλευρών σχετικά με την τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επάρκεια της τροφοδοσίας της Ευρώπης, καθώς μεγάλες ποσότητες του ρωσικού αερίου περνούν από την Ουκρανία.

Την Παρασκευή το πρωί, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο πλαίσιο των προσπαθειών διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.

Στη συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα του αερίου.

Για να αποφεύγονται προσκόμματα στις παραδόσεις αλλά και για να παρακάμψει την Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής Θάλασσας. Ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream, εάν η κατασκευή του προχωρήσει, θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη νότια Ευρώπη. Η λειτουργία του θα μπορούσε να αρχίσει το 2015.

Το σχέδιο για τον αγωγό αυτό όμως ενοχλεί την Ε.Ε., η οποία προσπαθεί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, που καλύπτει το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ζήτησης όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Η Ε.Ε. έχει επίσης επιβάλει περιορισμούς στην ποσότητα που μεταφέρεται μέσω του Nord Stream. Για να αξιοποιείται η πλήρης δυναμικότητα του αγωγού, χρειάζεται πρόσβαση στον αγωγό OPAL, που περνά από τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η Ε.Ε., επικαλούμενη τις εντάσεις στην Ουκρανία, ζήτησε να καθυστερήσει έως τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου η λήψη απόφασης σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα επιτραπεί στη Ρωσία να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτόν τον αγωγό.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει τελικά μια απόφαση το συντομότερο δυνατόν για τη χρήση του αγωγού OPAL στην πλήρη του δυναμικότητα», είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο South Stream, εάν υλοποιηθεί, θα συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. «Θα ωφελήσει τους πάντες, τη Ρωσία αλλά και τους Ευρωπαίους καταναλωτές, περιλαμβανομένης της Σερβίας», δήλωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή