Αντισυνταγματική είναι η έφοδος του ΣΔΟΕ σε σπίτια φορολογουμένων χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα, κρίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.
Με το σκεπτικό ότι το σπίτι είναι άσυλο, ο Εισαγγελέας στη γνωμοδότησή του κρίνει πως η εισβολή εφοριακών σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών, όχι μόνο είναι αντίθετη στο Σύνταγμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διώξεις για κατάχρηση εξουσίας ή να καταστήσει παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία που κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με τον κ. Παντελή «...η παρουσία δικαστικού λειτουργού στις κατ’ οίκον έρευνες, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται περί ερευνών στα πλαίσια ανάκρισης, είτε περί τοιούτων στα πλαίσια αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης, τούτο δε προκύπτει σαφώς από την αδιάστικτη διατύπωση του άρθρου 9 του Συντάγματος , στο οποίο δεν γίνεται καμία διάκριση. Συνεπώς οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, νόμων προγενέστερων του ισχύοντος Συντάγματος, που προβλέπουν τη διενέργεια τέτοιου είδους ερευνών, πρέπει να ερμηνεύονται ως άνω συνταγματικής επιταγής, που απαιτεί αυτές να πραγματοποιούνται με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής...».
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρίνει πως όπου γίνεται έρευνα με εντολή εισαγγελέα, θα πρέπει να υπάρχει και παρουσία δικαστικού λειτουργού. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τους προληπτικούς ελέχγους του ΣΔΟΕ σε επαγγεματικούς χωρους κλπ., κάτι που βέβαια ίσχυε ήδη και συνεχίζει να ισχύει.
Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Με πλειοψηφία 14-10 η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε κρίνει ότι εφόσον υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, μπορούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να μπαίνουν σε σπίτια ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων προκειμένου να ψάξουν για χρήματα ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη των οφειλομένων στο Δημόσιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παρουσία δικαστικού λειτουργού απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα για να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.