Το έθιμο της «Τζαμάλας» αναβιώνει με τη μεγάλη φωτιά που θα ανάψει το βράδυ σε κάθε γειτονιά των Ιωαννίνων και με την οποία κορυφώνεται αποκριάτικο ξεφάντωμα στην πόλη.
Όλα είναι έτοιμα στην πόλη, για τη μεγάλη γιορτή. Στην πλατεία της κάθε συνοικίας, μέσα σε έναν κύκλο από ψιλή άμμο, έχουν τοποθετηθεί κορμοί δένδρων και προσανάμματα, για την φωτιά που θα ανάψει μόλις πέσει το σκοτάδι. Γύρω από τις φλόγες οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν ενώ θα υπάρχουν άφθονα κεράσματα, αλλά και η ζεστή φασολάδα.
Το έθιμο της «Τζαμάλας», έρχεται από το βάθος των αιώνων, ενώ σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς που διώχνει το κακό. Πρόκειται για μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, η οποία ανάλογα με τις καταστάσεις της κάθε εποχής, αποκτά και συμβολισμό.
Έως το 1913, οπότε απελευθερώθηκαν από το Τουρκικό ζυγό τα Ιωάννινα, η φωτιά που σιγόκαιγε στις γειτονιές, εξέφραζε την επιθυμία των σκλαβωμένων για λευτεριά. Μάλιστα, για την τέλεση του εθίμου, έπρεπε να δοθεί ειδική άδεια από την Τουρκική διοίκηση της πόλης.
Το έθιμο στηρίζει ο Δήμος των Ιωαννιτών, ο οποίος σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε γειτονιάς αναλαμβάνει κάθε χρόνο την τροφοδοσία σε ξύλα και κρασί. Η προετοιμασία ξεκινάει 3 μέρες νωρίτερα ώστε στην κάθε συνοικία να φτάσουν τα ξύλα και να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος για το μεγάλο αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ