Χριστόφιας: «Nα εξηγήσουμε ότι το "Όχι" δεν συνιστά άρνηση λύσης»

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή
Τρίτη, 11 Μαΐου 2004 13:02
A- A A+

«Πρέπει να επεξηγήσουμε ότι το «Όχι» δεν συνιστά άρνηση λύσης. Είναι δικό μας το πρόβλημα, το σπίτι μας έχει καεί και εμείς πρέπει να το ξαναχτίσουμε. Το σχέδιο Ανάν είναι πάνω στο τραπέζι και εμείς θέλουμε εγγυήσεις επί του σχεδίου, αλλά και εκτός του σχεδίου για την εφαρμογή της λύσης». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του υφυπουργού Γιάννη Βαληνάκη.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε πως «αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ιδιαίτερα οι πιέσεις που ασκούνται από Βρετανία, ΗΠΑ και Ε.Ε.».

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης πως στόχος της συνάντησης, όπως και των επαφών που έχει το ΑΚΕΛ με τον πρόεδρο της Κύπρου «είναι να αναπτυχθεί ο διάλογος για τον επανακαθορισμό των στόχων στην κατεύθυνση επανένωσης της Κύπρου».

Ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι από το 1977 οι Ελληνοκύπριοι έχουν δεσμευτεί στο στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και τόνισε πως χωρίς στρεψοδικία, χωρίς αυταπάτες και χωρίς μαξιμαλιστικούς στόχους η Κύπρος θα αξιοποιήσει την ένταξή της στην Ε.Ε. επιχειρώντας να αποσείσει την ανασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Όσον αφορά το θέμα που εγείρουν οι Τουρκοκύπριοι για την κάλυψη από αντιπροσώπους τους, δύο εκ των έξι εδρών της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Χριστόφιας παρέπεμψε στο κανονισμό της Ευρωβουλής.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι δεν στήριξε την υποψηφιότητα Κληρίδη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε πως «δυστυχώς δεν έγιναν καλύτεροι χειρισμοί ούτε από τον κ. Κληρίδη για ένα καλύτερο σχέδιο».

Τέλος, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ επεσήμανε πως «ήταν μεγάλη επιθυμία της Ε.Ε. η Κύπρος να ενταχθεί επανενωμένη και να μην κληρονομήσει το πρόβλημα. Εμείς πρέπει να δούμε πως θα προκαλούμε το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για λύση, δεδομένου οτι το Κυπριακό ως πρόβλημα υπάγεται στον ΟΗΕ, η Ε.Ε. όμως μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή