Διμέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Η μεν Ν.Δ. χειραγωγεί και υποτάσσει το λαό, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με χίμαιρες, ονειρώξεις και ονειροφαντασιώσεις», είπε, σημειώνοντας ότι «το κίνημα άρχισε να υποχωρεί το 2012, τα δύο τελευταία χρόνια» όταν αυξήθηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έπρεπε τα σωματεία να σφύζουν από μέλη, τα συνδικάτα, και με τη δική σας καθοδήγηση, να είναι κυψέλες. Αν είναι να συγκρουστείτε έπρεπε να προετοιμάσετε τον κόσμο. Τι θα κάνετε; Με τα χάπενινγκ στην πλατεία Συντάγματος;», σημείωσε.
«Το χειρότερο είναι ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργείτε στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του. Ότι πρέπει να αρκείται στα ψίχουλα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δράμα», είπε η Αλ. Παπαρήγα αναφέροντας ότι το πρωί της ήρθε να σπάσει την τηλεόρασή της όταν άκουσε τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο να λέει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει στέγη σε 20.000 αστέγους και θα κάνει συσσίτια. «Αυτό είναι η έξοδος από την ανθρωπιστική κρίση, οι 20.000;», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έχετε διαφορετικές συνταγές, ναι. Η Ν.Δ. είναι «λιτότητα και ανάπτυξη» και σεις λέτε «ανάπτυξη και λιτότητα». Αυτές οι διαφορετικές συνταγές υπήρχαν πάντα στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εξασφαλίζουμε ρευστότητα για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας».
«Η Ν.Δ. τρομοκρατεί, χρησιμοποιεί την τρομοκρατία, τα πάντα. Κινδυνολογεί γιατί μπορεί να εφαρμοστεί μία άλλη συνταγή», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα και απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα είπε: «δεν αντέχετε να χάσετε την διακυβέρνηση του τόπου. Την χάσατε το 1981 από ένα ΠΑΣΟΚ που δεν είχε την στήριξη της αστικής τάξης – την απέκτησε μετά το 1982 - 1983. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει την στήριξη ή την ανοχή τμημάτων της αστικής τάξης και κέντρων και παρακέντρων της Ευρώπης».
Σε ειρωνικό τόνο η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός της «να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τον κατηγορούν ότι θέλει να φέρει τον σοσιαλισμό. Αυτά δεν πρόκειται να τα κάνει». «Τα έχει στο πρόγραμμά του, κύριε Βορίδη, αλλά είναι σαν την άχνη πάνω στον κουραμπιέ. Μόλις τον φυσήξεις, θα φύγει», πρόσθεσε.
«Βγαίνοντας από την κρίση ο λαός βγαίνει ηττημένος ενώ το κεφάλαιο βγαίνει συνολικά κερδισμένο», εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα και πρότεινε «ο λαός να ζητήσει την επιστροφή όλων των απωλειών», γιατί «έτσι όπως πάμε ούτε σε 20 χρόνια δεν πρόκειται να το κάνετε». «Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ δεν ξέρω αν θα υπήρχε σήμερα η κρίσιμη μάζα του ριζοσπαστισμού», υπογράμμισε.
Φώτης Κουβέλης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από το βήμα της Βουλής τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής.
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ συνέχισε λέγοντας πως το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο με σενάρια επί χάρτου για τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η διεκδίκηση της ουσιαστικής μείωσής του περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων και τη χρονική επιμήκυνση των υποχρεώσεων.
Ακόμη είπε πως χρειάζεται η αναδρομική ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης.
Σημείωσε δε πως η χώρα μας πρέπει να συμπαραταχθεί αποφασιστικά με τις δυνάμεις στην Ευρώπη που υποστηρίζουν την αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους των κρατών –μελών με κοινή εγγύηση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για αλλαγή πολιτικής που σημαίνει, όπως ο ίδιος είπε, υλοποίηση πραγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
«Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, συνέχισε, προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Και βέβαια, η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση».
Επέμεινε δε πως απαιτούνται ευρείες συμπαρατάξεις και σχολίασε πως γίνεται και πάλι επίκαιρη η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, που αποτυπώνει αυθεντικά τη λαϊκή βούληση και ωθεί τις πολιτικές δυνάμεις σε συνθέσεις.
«Δεν συναινούμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής» κατέληξε.
Newsroom naftemporiki.gr