Να αναθεωρήσει τη στάση της ζητεί από την κυβέρνηση το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα ενταγμένα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής.
Το ΕΣΕΤ τονίζει πως τα έργα αυτά, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, είχαν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και η χρηματοδότησή τους αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.
Ακόμη αναφέρει πως «με λύπη του διαπιστώνει, ότι για ακόμη μια φορά η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές της Πολιτείας. Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα για ανάπτυξη που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, και για την αναχαίτιση της εξόδου νέων και ικανών επιστημόνων από τη χώρα».
Το ΕΣΕΤ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις συμβατικές δεσμεύσεις της προς την ερευνητική κοινότητα και να αναθεωρήσει τη στάση της».
Πρόεδρος του ΕΣΕΤ είναι ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και αντιπρόεδρος ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα προς τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος ανέφερε προ ημερών ότι θα διερευνήσει, όσο του επιτρέπεται από τις αρμοδιότητές του, για την εύρεση νέων πόρων με στόχο την ενίσχυση των εν λόγω ερευνητικών προγραμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι η ΓΓΕΤ θα ανακοινώσει σύντομα ένα «πακέτο» προ-δημοσιεύσεων νέων δράσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020.
Ένωση Ελλήνων Ερευνητών: Ο χώρος της έρευνας έχει ρητώς εξαιρεθεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις
Επίσης με επιστολή της, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών υπογραμμίζει πως ο χώρος της Έρευνας (έχει ρητώς εξαιρεθεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας και μάλιστα από την πλευρά των πιστωτών, λόγω των πρόδηλων θετικών τους επιπτώσεων στο σώμα της Εθνικής Οικονομίας, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και στον απολύτως κρίσιμο δείκτη της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της υψηλότατης ανεργίας σε θέσεις υψηλών προσόντων και του πολυθρύλητου «brain drain».
Μάλιστα στη επιστολή υπογραμμίζεται πως η πολιτική ηγεσία με πρόσχημα "την εξυγίανση του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»", όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (Αρ. Πρωτ. 10557/29-9-2014), προβαίνει σε αυθαίρετες πρακτικές που δυναμιτίζουν την ομαλή ολοκλήρωση των ερευνητικών έργων, αδιαφορώντας για το εύρος των επιπτώσεων.
«Οι πρακτικές αυτές υποδηλώνουν απροκάλυπτα αδυναμία, ή εμπρόθετη αποφυγή, συγκρότησης μιας εθνικής στρατηγικής Έρευνας, η οποία θα αποτελέσει τον πυλώνα για ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας» τονίζεται.
Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητά από τους αρμοδίους υπουργούς την άμεση ανάκληση όλων των Αποφάσεων που αφορούν στην αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των ενταγμένων ερευνητικών έργων «Θαλής», «Αριστεία Ι & ΙΙ» και «ERC».
Επίσης καλεί:
-
Τις Συνόδους των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, των Πρυτάνεων και των Προέδρων ΤΕΙ να τοποθετηθούν στο θέμα και να διερευνήσουν το κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι όροι και οι υποχρεώσεις των αποφάσεων ένταξης των έργων.
-
Τους Προέδρους των Κέντρων και του κύριους Ερευνητές των έργων, εφόσον εξαναγκαστούν να αποστείλουν νέο, αναπροσαρμοσμένο τεχνικό δελτίο έργου, να το υπογράφουν με την υπόμνηση ότι επιφυλάσσονται των νόμιμων δικαιωμάτων τους για τη μονομερή περικοπή που επιβλήθηκε στον προϋπολογισμό του έργου.
-
Τα μέλη του νυν και πρώην Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο είχε την εποπτεία του σχεδιασμού και υλοποίησης των δύο προγραμμάτων «Αριστεία», να λάβουν εκ νέου θέση αναφορικά με την τελευταία αυτή μεθόδευση που διασύρει την εικόνα της Έρευνας στη χώρα μας, απομακρύνοντας την από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και θεσμούς, καθώς και να τοποθετηθούν δημόσια ως προς το κατά πόσο, δίχως διακριτό, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αφιερωμένο στην Έρευνα και Καινοτομία, θεωρούν ότι έχουν νόημα οι πρόσφατες νομοθετικές απόπειρες για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία», καθώς και για το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία».