Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την Πέμπτη την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία, που έχει προκαλέσει θανάτους και εκτοπισμούς πολιτών και θεωρείται η σοβαρότερη κρίση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Εννιά Πακιστανοί και οκτώ Ινδοί χωρικοί έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού κατά μήκος ενός τμήματος 200 χλμ. των συνόρων των δύο κρατών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ.
«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας κατά μήκος της γραμμής ελέγχου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Εκφράζει τη λύπη του για τις απώλειες ζωών και τον εκτοπισμό πολιτών και στις δύο πλευρές», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Βανίνα Μαεστράτσι.
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών, που πλήττουν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Ινδία διαμηνύει ότι δεν θα συνομιλήσει με το Πακιστάν εάν το Ισλαμαμπάντ δεν παύσει πυρ.
Ο γγ του ΟΗΕ «προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και να εμπλακούν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο ώστε να βρουν μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στο Κασμίρ», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Μετά το χωρισμό τους το 1947 η Ινδία και το Πακιστάν ενεπλάκησαν σε συρράξεις τρεις φορές, τις δύο για το Κασμίρ. Παρά τα σποραδικά αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών έχει αποφευχθεί μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους από το 1998, όταν τα δύο κράτη προχώρησαν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων.