Άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση βιβλίου στη Φρανκφούρτη

Θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Φινλανδία
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 13:16
UPD:19:40
REUTERS/RALPH ORLOWSKI
A- A A+

Η καρδιά του βιβλίου «χτυπά» από σήμερα στην Φρανκφούρτη, όπου εγκαινιάστηκε η 66η διεθνής έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως  τις 12 Οκτωβρίου. Στην φετινή έκθεση συμμετέχουν 7.000 εκθέτες από 100 χώρες, αναμένονται περίπου 300.000 επισκέπτες, ενώ  τιμώμενη χώρα είναι η Φιλανδία.

Ο ρόλος του ηλεκτρονικού βιβλίου

Εδώ και μερικά χρόνια, η έκθεση αναδεικνύει τον ρόλο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Η τάση είναι σαφής: πέρυσι οι Γερμανοί αγόρασαν συνολικά 21,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικά βιβλία, κατά 60% περισσότερα σε σύγκριση με πρόπερσι.
Η Φρανκφούρτη κάνει φέτος ένα βήμα πιο πέρα και παρουσιάζει αναλυτικά τη «συγχώνευση του διαδικτυακού με το έντυπο». Πέρυσι εξάλλου πρόβαλε το self publishing, τους συγγραφείς που εκδίδουν τα έργα τους μόνοι τους, χωρίς οίκο και επιμελητή. Εφέτος προσφέρει ένα διήμερο πρόγραμμα ειδικά για αυτούς τους συγγραφείς.

Ελληνικό Περίπτερο

Σκοπός του Ελληνικού Περιπτέρου είναι να προβάλει τις φωνές των νέων δημιουργών και να συμβάλει στην οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας με το διεθνές κοινό. Θα διοργανώσει θεματικές εκθέσεις βιβλίων, παρουσιάσεις συγγραφέων, συζητήσεις, προβολές και εργαστήρια εικονογράφησης. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10 Μαΐου 2015) καθώς και στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεταφράσεων Φράσις.

EURONEWS
Εκτός Περιπτέρου, στην αίθουσα Forum Dialog, το Παράρτημα Βερολίνου του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) θα συστήσει δύο νέους συγγραφείς, τον Χρήστο Χρυσόπουλο και τον Βασίλη Αμανατίδη (Κυριακή 12 Οκτωβρίου), οι οποίοι θα προτείνουν «οπτικούς» τρόπους ανάγνωσης της λογοτεχνίας μέσα από τεχνικές περφόρμανς, φωτογραφίες και βίντεο.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου Ελλάδος (ΟΜΕΒΕ) σε συνεργασία με το ΕΙΠ, θα διοργανώσει δύο συζητήσεις: η πρώτη έχει τίτλο «Η εικόνα της Ελλάδας στα γερμανικά ΜΜΕ -  μεταξύ αλληλεγγύης και άγνοιας» και πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η δεύτερη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου με τίτλο «Σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα (1954-2014). Από τον Γιάννη Μαρή στον Πέτρο Μάρκαρη».

EPA/ARNE DEDERT

Μια γυναίκα τοποθετεί βιβλία σε ράφι του περιπτέρου του εκδοτικού οίκου Ullstein, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Ο χώρος εκδηλώσεων του Ελληνικού Περιπτέρου θα φιλοξενήσει επίσης την εκδήλωση «Θάνος Βλέκας, ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και η ιστορική διάσταση της ελληνικής κρίσης», με αφορμή τη γερμανική έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Παύλου Καλλιγά από τον Τόμας Πλολ, δημοσιογράφο και κριτικό (Παρασκευή 10 Οκτωβρίου), εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά με την Εμμανουέλλα Κακαβιά, με την οργανωτική ευθύνη των εκδόσεων Οσελότος (Σάββατο 11 Οκτωβρίου), και σειρά καθημερινών προβολών ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα (με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Δράμας).

Την ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη συντονίζει το ΕΙΠ σε συνεργασία με τα Παράρτημα του Βερολίνου και τα Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν η ΟΜΕΒΕ, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Κέντρο Νέου Ελληνισμού ενώ συμμετέχουν έντεκα έλληνες εκδότες.

Επόμενους σταθμούς για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό αποτελούν οι διεθνείς εκθέσεις Βελιγραδίου (26 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου) και Κωνσταντινούπολης (8-11 Νοεμβρίου) ενώ για το 2015 το ΕΙΠ σε συνεννόηση με την ΟΜΕΒΕ έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού της συμμετοχή στις εκθέσεις βιβλίου της Μπολόνιας, Παρισιού και Λονδίνου.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς