Για διάστημα έξι μηνών θα συμμετάσχουν τα μαχητικά αεροσκάφη του Καναδά στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
Ο Χάρπερ δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι ο Καναδάς σχεδιάζει επίσης να στείλει ένα αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού και δύο αναγνωριστικά αεροσκάφη στην περιοχή. Δεν ανέφερε πόσα αεριωθούμενα θα λάβουν μέρος στην εκστρατεία.
Ο Καναδός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο Καναδάς δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η πρόταση θα τεθεί προς ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα ωστόσο αναμένεται να εγκριθεί, καθώς οι Συντηρητικοί που κυβερνούν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία.
«Σκοπεύουμε να πλήξουμε σε σημαντικό βαθμό (...) το Ισλαμικό Κράτος, ειδικά την ικανότητά του είτε να εμπλέκεται σε ευρείες στρατιωτικές επιχειρήσεις ή να διαθέτει βάσεις ανοικτά» είπε ο Χάρπερ.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Καναδά επισήμαναν χθες ότι ενδέχεται να καταψηφίσουν την πρόταση υποστηρίζοντας ότι ο Χάρπερ δεν τους έδωσε πολλές λεπτομέρειες για την αποστολή που προτείνει και ότι θα μπορούσε να εγκλωβίσει τον Καναδά σε ένα μακρύ πόλεμο.
Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης σημείωσε ότι τα καναδικά μαχητικά δεν θα πλήξουν στόχους στη Συρία αν δεν εξασφαλιστεί η συναίνεση της Δαμασκού.
Το 2003, η τότε κυβέρνηση των Φιλελευθέρων είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.
Ο Χάρπερ, που ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο, είχε υποστηρίξει την εκστρατεία, ένα γεγονός που οι βασικοί του αντίπαλοι επισήμαναν σήμερα.
Ο Τόμας Μουλκάιρ, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης των Νέων Δημοκρατών, είπε ότι «ο Καναδάς (...) δεν πρέπει να ορμήσει σε αυτόν τον πόλεμο».
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η υποστήριξη των πολιτών για τη διενέργεια επιχειρήσεων στο εξωτερικό έχει μειωθεί έπειτα από 10 χρόνια εμπλοκής στο Αφγανιστάν έως το 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας 158 στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Η πολεμική αεροπορία του Καναδά επιτέθηκε εναντίον στόχων στη Λιβύη το 2011 στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την ενίσχυση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΟΗΕ.
Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τρουντό υπενθύμισε από την πλευρά του την υποστήριξη του Χάρπερ σε αυτό που χαρακτήρισε ιρακινό φιάσκο.
«Γιατί δε συζητάμε περαιτέρω για το είδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που ο Καναδάς μπορεί και πρέπει να στείλει (στους Ιρακινούς), αντί να βγάζει τα μαχητικά του CF-18 για να τους δείξει πόσο μεγάλα είναι;» πρόσθεσε ειρωνικά ο Τρουντό.
Πηγή: ΑΜΠΕ