Σε εξέλιξη είναι η κατεδάφιση των 12 παραπηγμάτων στον καταυλισμό Ρομά κοντά στο Νομισματοκοπείο. Οι αθίγγανοι τελικά συναίνεσαν στο γκρέμισμα, δεδομένου ότι συμφωνήθηκε «ανακωχή» έξι μηνών αναφορικά με τον τόπο μετεγκατάστασής τους.
Για σπουδαίο πρώτο βήμα που δείχνει ότι με τον διάλογο και τη συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας που βρίσκεται στο σημείο.
Παρόντες είναι επίσης ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, οι οποίοι αναζήτησαν από κοινού χθες λύση για την εκτόνωση της κατάστασης στον καταυλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η λεωφόρος Μεσογείων απέκτησε εικόνα πεδίου μάχης, όταν οι Ρομά έστησαν οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων, αρνούμενοι το γκρέμισμα των παραπηγμάτων, αλλά και το σχέδιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να μετεγκατασταθούν σε εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρα στο Μέγαρα.
Κατόπιν πολύωρης σύσκεψης των εμπλεκόμενων παραγόντων αποφασίστηκε να «παγώσει» για έξι μήνες η μετεγκατάσταση των Ρομά, ώστε να βρεθεί νέος καταλληλότερος χώρος.
Όπως σημείωσαν, ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Γερολυμάτος, γκρεμίζονται ακατοίκητα κτίσματα καθ' υπόδειξη των ίδιων των τσιγγάνων και του προέδρου τους Στέλιου Καλαμιώτη, ο οποίος είναι επίσης παρών καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο στόχος για σήμερα είναι «να ικανοποιηθούν δικαστικές αποφάσεις που έπρεπε να εκτελεσθούν, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους ανθρώπους εδώ. Η λογική του να εφαρμόζεται η νομιμότητα χωρίς να μας ενδιαφέρει το κόστος για τους ανθρώπους είναι καταστροφική και ευτυχώς αποφεύχθηκε» υποστήριξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος χθες ήταν «να αποτραπεί η εγκατάσταση στο Όρος Πατέρα και να αποτραπεί η αστυνομική επέμβαση που θα ήταν επικίνδυνη για τους τσιγγάνους, τους περιοίκους και όλη την πόλη μας».
«Από αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος «στόχος είναι, σε συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, να λυθεί ένα σοβαρό θέμα που εκκρεμεί 40 χρόνια. Οι τσιγγάνοι πρέπει να μετεγκατασταθούν με διασφαλισμένες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, με πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και όλες τις απαραίτητες υποδομές και να απογκετοποιηθούν».
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ανέφερε και αυτός από την πλευρά του ότι «τα Μέγαρα δεν μπορούν να θεωρηθούν λύση» και ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η συνεννόηση, ώστε να εξευρεθεί λύση». Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και οι δικοί της αξιωματούχοι προσανατολίζονται στην αναζήτηση άλλης, βιώσιμης λύσης.
Αύριο Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη, προκειμένου να αναζητήσουν ενδεχόμενο χώρο μετεγκατάστασης των Ρομά. «Εάν δεν βρεθεί οποιαδήποτε λύση» τόνισε ο κ. Αγγελάκας, «η λύση των Μεγάρων παραμένει ακόμη στο τραπέζι».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του καταυλισμού θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο διασποράς των οικογενειών του καταυλισμού σε δομημένες κατοικίες στην Αττική.
«Σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Αγγελάκας «με αξιοπιστία από όλες τις πλευρές θα βρούμε λύση» και επανέλαβε ότι «η μετεγκατάσταση των τσιγγάνων αναστέλλεται προσωρινά και θα διευθετηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Σημειώνεται πως στη δεκαετία του 2000 είχε δοθεί στον δήμο Χαλανδρίου κονδύλι, ύψους 900.000 ευρώ, από την ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης, δικτύου όμβριων υδάτων και υπολοίπων υποδομών. Τελικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση των υποδομών στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.
ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ