Ιταλία: Συμμαχία με τμήμα της Κεντροαριστεράς θέλει ο Γκρίλο ενάντια στην απελευθέρωση των απολύσεων

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 16:22
UPD:16:27
EPA/GIUSEPPE LAMI
A- A A+

Συμμαχία κατά του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι προτείνει το αντιθεσμικό, ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, στην αριστερή πτέρυγα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ο Ρέντσι πετυχαίνει όσα δεν κατάφεραν να πετύχουν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μάριο Μόντι: μεταχειρίζεται το συνδικάτο Cgil σαν να πρόκειται για ένα απλό ξεσκονόπανο. Σύντροφοι του Δημοκρατικού Κόμματος, τι περιμένετε για να προχωρήσετε σε κατάληψη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος και να μπορέσετε να υψώσετε την φωνή σας;», γράφει στο ιστολόγιο του Ιταλού πολιτικού και ηθοποιού ο ιστορικός Άλντο Τζανούλι.

Η αναφορά είναι στο μέτρο της ιταλικής κυβέρνησης το οποίο στοχεύει στην αλλαγή του εργασιακού τοπίου, καταργώντας το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων που απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει γνωστό, παράλληλα, ότι θα εναντιωθεί με κάθε δυνατό τρόπο στην έγκριση της συγκεκριμένης τροποποίησης της εργασιακής νομοθεσίας.

Συνεχίζεται, στο μεταξύ, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε συνάντησή τους, 100 βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι απαρτίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση πρότειναν την διατήρηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση ευνοϊκής δικαστικής απόφασης.

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και τα υπόλοιπα μέλη της αριστερής πτέρυγας φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν μια μόνον παραχώρηση: να αντικατασταθεί η επαναπρόσληψη των υπαλλήλων που απολύονται άδικα, με χρηματική αποζημίωση, αποκλειστικά και μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια εργασίας τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο αρχίζει να συζητείται στην ιταλική Γερουσία και - σύμφωνα με τους σχολιαστές - στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να δοθεί μια πρώτη έγκριση μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, η «Νέα Κεντροδεξιά» του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τάσσεται υπέρ της έγκρισης της εν λόγω μεταρρύθμισης ως έχει, διότι οι προτάσεις τροποποίησης αποτελούν «ξεπερασμένες προσεγγίσεις οι οποίες ζημιώνουν την αγορά της εργασίας».

Στο όλο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και πάλι αναλυτικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τις ημέρες αυτές πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, τέλος, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, δήλωσε ότι «η όλη συζήτηση και αντιπαράθεση σχετικά με το δικαίωμα επαναπρόσληψης των απολυθέντων υπαλλήλων βρίσκεται στην διάσταση του παράδοξου» από την στιγμή που «πρόκειται για ιδεολογική εμμονή την οποία η Ιταλία, στην φάση αυτή, δεν έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει στον εαυτό της».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή