Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι χιμπατζήδες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν μία φυσική τάση προς τη βία και το αιματοκύλισμα. Αυτό αντικρούει μία παλαιότερη διαδεδομένη θεωρία πως οι χιμπατζήδες δε στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου εάν δεν υπάρχει προηγουμένως διατάραξη του βιότοπού τους από τον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τώρα αυτή τη θεωρία ως «ευσεβείς πόθους» επηρεασμένους από ιδεολογικούς ανθρωπομορφισμούς, καθώς στην πραγματικότητα οι χιμπατζήδες είναι ικανοί να σκοτώσουν για να αποκτήσουν κάτι που θέλουν και να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους.
Οι 30 ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πέντε δεκαετιών από 18 περιοχές κατοικίας χιμπατζήδων και μπονόμπο στην ανατολική, δυτική και κεντρική Αφρική. Οι μπονόμπο είναι οι λεγόμενοι πυγμαίοι χιμπατζήδες, που πιστεύεται ότι εμφανίζουν θετικές ανθρώπινες συμπεριφορές όπως αλτρουισμό.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 152 θανάτους που προκλήθηκαν από χιμπατζήδες κυρίως στην ανατολική Αφρική, και μόνο ένα περιστατικό σε κοινωνία μπονόμπο. Οι θύτες ήταν κατά κανόνα ομάδες αρσενικών που επιτίθονταν οργανωμένα, και τα θύματα άλλα αρσενικά και βρέφη που συνήθως δεν είχαν συγγένεια με τους θύτες. Παρά τη θανάτωση βρεφών, πολλές φορές οι θύτες έδειχναν έλεος στις μητέρες, σημειώνει ο Μάικλ Γουίλσον του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, επικεφαλής της μελέτης.
Οι συγκρούσεις δεν περιορίζονται σε ατομικό επίπεδο αλλά πολλές φορές κλιμακώνονται σε πολέμους μεταξύ ανταγωνιστικών ομάδων, προκειμένου να εξασφαλιστεί περιοχή, τρόφιμα ή θηλυκοί παρτενέρ, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. Οι διακοινοτικές επιθέσεις άλλωστε αναλογούσαν σε ποσοστό 66% των συνολικών περιστατικών, ενώ τυπικά οι επιτιθέμενοι ήταν υπεράριθμοι σε ποσοστό 8 προς 1.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι αριθμοί θανατηφόρων περιστατικών δεν εμφάνιζαν καμία αλλαγή με την παρουσία του ανθρώπου, ενώ αντίθετα αυξάνονταν όσο μεγαλύτερος γινόταν ο αρσενικός πληθυσμός των χιμπατζήδων και η πυκνότητά του.
«Τα αποτελέσματα αυτά οφείλουν να βάλουν ένα τέλος στην ιδέα ότι η θανατηφόρα επιθετικότητα των χιμπατζήδων είναι ένα παράγωγο ανθρωπογενούς επιρροής», δήλωσε η Τζόαν Σιλκ του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ.
«Οι αντιλήψεις αυτές ήταν πάντα υποκειμενικές σε μια προσπάθεια να πειστούμε πως τα θετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά έχουν βαθιές εξελικτικές ρίζες και είναι «έμφυτα» στον άνθρωπο, ενώ τα αρνητικά όχι», πρόσθεσε.