Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναμένεται να καταθέσει τον φάκελο της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Τρεις εβδομάδες πριν από την κατάθεση του φακέλου, η ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καβάλας ολοκληρώνουν τις διαδικασίες με τη μορφοποίηση και τις περιγραφές των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων, απαραίτητων δικαιολογητικών.
Η αρχαιολόγος και στέλεχος της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου, αναφερόμενη στις τελευταίες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, ανέφερε: «ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων θα μπει σε μια διαδικασία άμιλλας με άλλες χώρες μέλη για την ένταξη στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός ο φάκελος, που θα επιδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι δοκιμαστικός, περιμένοντας στη συνέχεια τις παρατηρήσεις και οδηγίες της Unesco. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η τελική κατάθεση του φακέλου».
«Θεωρώ ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στον κατάλογο» σημείωσε, επίσης, η κα Μαλαμίδου και πρόσθεσε: «Η περιοχή αυτή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη μάχη των Φιλίππων, που άλλαξε τον ρου της ιστορίας έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις και δεν χτίστηκαν πόλεις επάνω στον αρχαιολογικό χώρο».
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ αποτελεί την περιοχή όπου ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.
Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια.
Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.
naftemporiki.gr