Η ΕΛΛΑΔΑ επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι το ελληνοκυπριακό «όχι» στο σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως «όχι» στη λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια προς την κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει λύση και η κατάσταση παραμένει όπως είναι, θα χάσουν και οι δύο πλευρές ενώ με μια λύση αμφότερες οι πλευρές θα είναι κερδισμένες.
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «υπήρξε μια ετυμηγορία και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους και θεωρώ ότι γίνεται σεβαστή από όλους».
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τις επαφές του στο Λευκό Οίκο υπογράμμισε πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος του δρόμου». Η Ελλάδα πιστεύει ότι «στόχος της επανένωσης της νήσου πρέπει να παραμένει ο στρατηγικός στόχος όλων», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι «πρόωρο να μιλάμε για συγκεκριμένη πρωτοβουλία επανέναρξης» και χαρακτήρισε θετικό βήμα το γεγονός ότι «δεν δεχθήκαμε από πουθενά τη λογική ότι το τέλος του δρόμου ήταν εδώ, και ότι αποκλείεται να γίνει οτιδήποτε από εδώ και μπρος».
Σημείωσε επίσης ότι ένα «σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας να περάσουμε το μήνυμα σε όλους ότι ασχέτως των πρόσφατων εξελίξεων, έχει σημασία να ανανεωθεί η προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε στον τελικό στόχο που είναι η επανένωση της νήσου».
Όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θέση της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι «πρέπει να υπάρξουν προγράμματα οικονομικής βοήθειας και ενίσχυσής τους».
Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, δεν τέθηκε θέμα αναβάθμισης των σχέσεων των ΗΠΑ με τους Τουρκοκυπρίους. Εκείνο που βρήκαν, συνέχισε, είναι «ευήκοα ώτα, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ενίσχυσης δεν μπορεί να σημαίνει, έστω και εμμέσως, de facto αναγνώριση του τουρκοκυπριακού τμήματος. Σε αυτή τη θέση εμμένουμε και δεν βλέπω πουθενά να υπάρχει διαφορετική τοποθέτηση ή εκτίμηση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.