Τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να μη δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ αποσπούσαν από εταιρείες ανώτατα στελέχη ηλεκτρονικής εφημερίδας της Κίνας που θεωρείτο έγκυρη όπως ομολόγησαν στην κρατική τηλεόραση.
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος οκτώ προσώπων, περιλαμβανομένων των στελεχών της εφημερίδας 21st Century Business Herald και στελεχών δύο εταιρειών δημοσίων σχέσεων.
Ο Λιου Ντονγκ, ο επικεφαλής του ιστοτόπου της εφημερίδας, και ο Ζιου Μπιν, ο αρχισυντάκτης της, κατηγορούνται ότι συνεργώντας με στελέχη της εφημερίδας και με δύο εταιρείες δημοσίων σχέσεων απαιτούσαν χρήματα για προστασία από δεκάδες εταιρείες που ετοιμάζονταν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα.
Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στην κρατική τηλεόραση φορώντας πορτοκαλί στολές και ομολόγησαν ότι διέπραξαν τα εγκλήματα τα οποία τους καταλογίζονται.
Πολλά κινεζικά μέσα ενημέρωσης συχνά εμφανίζουν ως ενόχους υπόπτους για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων πριν καν τους ασκηθεί δίωξη, πόσο μάλλον δικαστούν, ουσιαστικά εκμηδενίζοντας την πιθανότητά τους να εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη.
Οι Λιου και Ζιου συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, μαζί με έναν υπεύθυνο για την διαφήμιση και έναν ρεπόρτερ. Δύο ανώτερα στελέχη των εταιρειών δημοσίων σχέσεων που ειδικεύονται σε χρηματοοικονομικά ζητήματα, των Roya Investment Services Limited, με έδρα τη Σαγκάη, και της Nukirin Investment Advisory, με έδρα τη Σιενσιέν, επίσης συνελήφθησαν.
Η ομάδα προσώπων αυτή κατηγορείται πως απέσπασε χρηματικά ποσά από τουλάχιστον 100 εταιρείες από το Νοέμβριο του 2013, ανέφερε το Νέα Κίνα. Απαιτούσαν «τεράστια ποσά» για να προβάλουν θετικές ειδήσεις για τις εταιρείες αυτές και «χρήματα για προστασία», ώστε να μην δημοσιεύουν επικριτικά ρεπορτάζ.
Ο ιστότοπος της εφημερίδας χρέωνε τις εταιρείες 200.000 ως 300.000 γιούαν ως έξοδα για διαφημιστική δαπάνη, στο πλαίσιο της εκβίασης ώστε να αυτές να μην αντιμετωπίζουν αρνητική δημοσιότητα.
Ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα σημειώνουν ότι οι εκβιασμοί έχουν γίνει διαδεδομένη πρακτική στον Τύπο τα τελευταία χρόνια και ότι αρκετοί δημοσιογράφοι είναι δεκτικοί σε δωροδοκίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ