Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ, περιέγραψαν επακριβώς το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινηθεί η συγκυβέρνηση το κρίσιμο προσεχές εξάμηνο, εντός του οποίου, με βάση τα ισχύοντα, θα ξεκαθαρίσει το μείζον θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» τις πρόωρες εκλογές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές».
Είναι σαφές, λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ότι προτεραιότητα πλέον είναι «η ομαλή ολοκλήρωση της 5ης και τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας» και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που μαζί με τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και το κλίμα στην Ε.Ε. που αρχίζει να αλλάζει, θα δημιουργήσουν τις ικανές συνθήκες, από το νέος έτος, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Εντός αυτού του χρονικού διαστήματος μείζονος σημασίας θέμα είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με το άνοιγμα της Βουλής και την έναρξη της Γ' Συνόδου της και φυσικά η πρωτοβουλία του ΔΝΤ να ζητήσει συνδιάσκεψη για το χρέος στα μέσα Νοεμβρίου.
Όπως δηλώνει κυβερνητικό στέλεχος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς και φυσικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Και παράλληλα η αύξηση των δόσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και η μείωση των φορολογικών συντελεστών χωρίς όμως να επηρεαστεί η δημοσιονομική πολιτική και το πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια ώρα τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι θέμα ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Η ΔΕΘ όμως άφησε και έναν πονοκέφαλο στον Πρωθυπουργό τον οποία καλείται να διαχειριστεί. Κάποιοι στην κυβέρνηση ήταν υπέρμαχοι της «συνετής» γραμμής αναφορικά με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι διέρρεαν σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας. Τελικά αποδείχθηκε ότι τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση ο Πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο: εξήγγειλε τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης –μέτρο που αποδεδειγμένα αποδείχθηκε καταστροφικό- και συνέδεσε τα υπόλοιπα με τον προϋπολογισμό του 2015 στέλνοντας το μήνυμα πως ό,τι γίνει θα γίνει χωρίς να διακινδυνεύσουν οι μέχρι τώρα κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας.
Το αν πέρασε κάτω από τον πήχη που κάποιοι έβαλαν ψηλά, μένει να το δούμε, λέει κυβερνητικός βουλευτής με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ