ΣΥΝ: «H Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα των τιμών και στην τελευταία των μισθών»

Συνάντηση Κωνσταντόπουλου με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ
Πέμπτη, 27 Μαΐου 2004 12:49
A- A A+

Με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κ. Κουρή συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτών. Τον πρόεδρο του ΣΥΝ συνόδευε η υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος Ευαγγελίδου Μαρία.

Ο κ. Κουρής ενημέρωσε την αποστολή του Συνασπισμού για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την αγορά και στην κοινωνία, ιδιαίτερα το κόστος ζωής, το μεγάλο πρόβλημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τροφίμων και την επικείμενη πίεση στις τιμές εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του παραεμπορίου το οποίοι όπως παρατήρησε ο κ. Κουρής, «πλήττει σ΄ ένα πολύ μεγάλο βαθμό το οργανωμένο εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, τις μικρομεσαίες ιδιαίτερα επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ προειδοποίησε επίσης, ότι υπάρχει «βάσιμος φόβος να έχουμε στη συνέχεια, και μετά τους Ολυμπιακούς, ένα διαμορφωμένο επίπεδο κόστους ζωής ακόμη περισσότερο αναντίστοιχο με το μέσο εισόδημα», καθώς, όπως είπε, «η ελληνική αγορά δεν έχει κουλτούρα υποχώρησης των τιμών».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος παρατήρησε ότι «η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα των τιμών και στην τελευταία ταχύτητα των μισθών». «Η ακρίβεια είναι η κύρια απειλή των εισοδημάτων. Και έτσι όπως λειτουργεί η αγορά είναι ένα διαρκές θερμοκήπιο αισχροκέρδειας. Πουθενά, σε καμιά άλλη χώρα, δεν έχει τόσο αποθρασυνθεί η αγορά, πουθενά σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν κυριαρχούν αυτές οι αναχρονιστικές δομές και το διάτρητο πλαίσιο στην αγορά, με αποτέλεσμα να ασυδοτούν η κερδοσκοπία, το παραεμπόριο σε βάρος των εισοδημάτων, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

«Μέχρι πριν τις εκλογές η ακρίβεια αντιμετωπιζόταν και από την τότε κυβέρνηση και από την τότε αντιπολίτευση, με ευχολόγια και αφορισμούς. Μετά τις εκλογές η ακρίβεια φουντώνει πάλι, τα ίδια ευχολόγια, οι ίδιοι αφορισμοί. Κάποτε και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ξεχνούν τι πράττουν ως κυβερνήσεις και δεν πρέπει να επαναπαύονται με τα όσα λένε ως αντιπολιτεύσεις. Το μάρμαρο το πληρώνει πάντοτε ο απλός καταναλωτής», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι «μαζί με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και το παραεμπόριο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, η κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, των μεταλλαγμένων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή