Λευκωσία: Διαδήλωσαν κατά του ν/σ για τις εκποιήσεις ακινήτων

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 20:30
UPD:20:38
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων, με σύνθημα «Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», πραγματοποίησαν 20 συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τους επικεφαλής των οργανώσεων να τον συναντήσουν για να του επιδώσουν ψήφισμα της συγκέντρωσης, αλλά και να του εκφράσουν δια ζώσης τους λόγους της διαφωνίας τους με τις εκποιήσεις.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε νέες εντατικές προσπάθειες με σκοπό να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες μέχρι τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου και της μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τους διεθνείς δανειστές στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τον αρχηγό του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη για επείγουσες συνομιλίες.

Αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Οι επαφές εντάθηκαν μετά και την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ως έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις σημερινές επαφές του ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο να εξευρεθεί συναίνεση. Αναγνωρίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα να προτείνουν αλλαγές αλλά τονίζει ότι πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να τύχουν της έγκρισης της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι ο νόμος περί εκποιήσεων πρέπει να διασυνδεθεί με τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, που θα παρέχει προστασία στους μικρούς δανειολήπτες, και κυρίως στην πρώτη κατοικία και τη στέγη μικρών επιχειρήσεων, όμως φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την τρόπο διασύνδεσης.

Το ΔΗΚΟ, του οποίου οι οκτώ έδρες στη Βουλή είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, πιστεύει ότι η διασύνδεση δεν αρκεί να είναι χρονική, αλλά ουσιαστική. Δηλαδή δεν θεωρεί αρκετό να αναβληθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εκποιήσεων μέχρι το 2015, οπότε θα έχει ψηφισθεί και η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, αλλά ζητά να υπάρχει ρητή πρόνοια στο νόμο ότι η νομοθεσία δεν θα εφαρμοσθεί αν δεν ψηφισθεί προηγουμένως το δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαβεβαίωσε ότι με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις που προτείνει στη Βουλή, παρέχονται ευκαιρίες στους δανειολήπτες για να προστατευτούν, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη ψήφιση άλλων μέτρων. Όμως αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια κατά τη συζήτηση για τα νομοσχέδια τα Κόμματα να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή