Ένα πειραματικό φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη και το οποίο δοκίμασαν κλινικά οι εταιρείες Sanofi και Regeneron Pharmaceuticals, φαίνεται πως πέτυχε να μειώσει περίπου στο μισό τον αριθμό των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη.
Μια άλλη κλινική δοκιμή από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis έδειξε ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακό της μείωσε τους θανάτους από καρδιακή ανεπάρκεια κατά 20% περισσότερο σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες, όπως ανακοινώθηκε στο ίδιο καρδιολογικό συνέδριο και στη σχετική επιστημονική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Στην πρώτη περίπτωση, το ενέσιμο φάρμακο των Sanofi-Regenreron, με την ονομασία alirocumab, είναι ένας αναστολέας της πρωτεΐνης PCSK9.
Είναι η πρώτη φορά που κάποια φαρμακευτική εταιρεία δημοσιοποιεί τόσο ενθαρρυντικά στοιχεία για μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από αυτή τη νέα κατηγορία φαρμάκων, αν και τα συμπεράσματα δεν θεωρούνται ακόμη οριστικά.
Το φάρμακο ενδέχεται να βγει στην αγορά εντός του 2015, ενώ από άποψη ασφάλειας των ασθενών και πιθανών παρενεργειών, οι έως τώρα ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Οι νέες κλινικές δοκιμές, των οποίων τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά στη Βαρκελώνη, έδειξαν ότι η ουσία alirocumab μείωσε την «κακή» χοληστερόλη (LDL) κατά 50% έως 60% σε διάστημα 24 εβδομάδων.
Πάντως, οι εποπτικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις δοκιμές, για να δουν κατά πόσο μια τόσο απότομη μείωση της LDL μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα μέρη του σώματος, ιδίως στον εγκέφαλο, κάτι που, μέχρι στιγμής πάντως, δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Τα νέα φάρμακα κατά της πρωτεΐνης PCSK9 αρχικά στοχεύουν σε ασθενείς με μια σπάνια κληρονομική πάθηση, που αυξάνει επικίνδυνα την χοληστερόλη τους, καθώς επίσης σε ασθενείς που δεν ανέχονται καλά τις στατίνες και σε όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου και δυσκολεύονται να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη τους με τα υπάρχοντα φάρμακα.
Αυτή η τελευταία ομάδα ασθενών υπολογίζεται σε περίπου 21 εκατ. άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά το δεύτερο φάρμακο της Novartis, με την ονομασία LCZ696, απευθύνεται στους τουλάχιστον 26 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως που πάσχουν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.
Παρά τις υπάρχουσες θεραπείες, περίπου οι μισοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.
Η μεγάλη συγκριτική κλινική δοκιμή έγινε σε πάνω από 8.400 ασθενείς σε 47 χώρες, για μια περίοδο άνω των 27 μηνών.
Στο τέλος της δοκιμής, το 21,8% των ασθενών που είχαν λάβει το πειραματικό LCZ696, πέθαναν από καρδιακή ανεπάρκεια, έναντι ποσοστού 26,5% που πέθαναν μεταξύ όσων έπαιρναν το υπάρχον φάρμακο Enalapril (ανήκει στην κατηγορία των «αναστολέων ACE» και θεωρείται το καλύτερο μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη πάθηση).
Το υπό δοκιμή φάρμακο μείωσε επίσης κατά 21% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ φαίνεται να είναι γενικά καλά ανεκτό (μια συνήθης παρενέργειά του είναι η πρόκληση υπότασης).
Η ελβετική εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει άδεια κυκλοφορίας για το φάρμακό της από τις εποπτικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες, συνεπώς και αυτό αναμένεται στην αγορά εντός του 2015.
Όμως το νέο φάρμακο, που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού δύο φορές τη μέρα, αναμένεται να είναι ακριβό, όταν κυκλοφορήσει στην αγορά.
Πηγή: ΑΜΠΕ