Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος έκρινε πως η Ευρώπη «έβαλε αυτογκόλ» επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, τόνισε σε διπλωμάτες ότι θα αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κράτη της Ε.Ε. ώστε να αρχίσει μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.
Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Ορμπάν προειδοποίησε εναντίον της περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για το ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στην Ουκρανία.
«Η Ε.Ε. απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη Ρωσία καθημερινά. Αυτό είναι κακό, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Ορμπάν σε μια ομιλία στην οποία περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας, τρίτης κυβέρνησής του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.
«Πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με χώρες της Ε.Ε. οι οποίες ενδιαφέρονται για την επιβράδυνση ή τον τερματισμό αυτής της δυσμενούς διαδικασίας απομάκρυνσης» των δύο μερών, συνέχισε ο κ. Ορμπάν και πρόσθεσε ότι εξαιτίας του γεγονότος πως οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν διαμορφώσει συναίνεση για το ζήτημα, δεν μπορούν να ενεργήσουν από κοινού.
Ο κ. Ορμπάν - το συντηρητικό και εθνικιστικό κόμμα Φίντες του οποίου κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο και σχημάτισε κυβέρνηση για νέα 4ετή θητεία - έχει επικριθεί από πολλούς στην Ε.Ε., οι οποίοι καταγγέλλουν ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του και ότι απορρίπτει τα μέσα δημοκρατικού ελέγχου, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επισήμανε πως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προσεγγίζουν το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας πρωτίστως ως ένα πρόβλημα ασφαλείας, μια άποψη που η Ουγγαρία δεν συμμερίζεται.
Η Βουδαπέστη βλέπει τη Μόσχα ως πάνω απ' όλα έναν εταίρο στην οικονομία και στο επιχειρείν και θεωρεί άλλες διαστάσεις των σχέσεων δευτερεύουσες.
«Οι αξίες είναι σημαντικές, καθώς το NATO και η Ε.Ε. βασίζονται σε κοινές αξίες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συνάπτουμε σχέσεις με χώρες εκτός των συμμαχιών μας με βάση τον πολιτικό τους πολιτισμό, τους θεσμούς, τη δημοκρατία (σε αυτές) ή όποια άλλα (τέτοια) θέματα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε άλλο ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να τον φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, ο κ. Ορμπάν διεμήνυσε πως θα υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.
«Πρέπει να δώσουμε μάχη για να διατηρήσουμε το ζήτημα αυτό στην εθνική δικαιοδοσία», είπε. «Δεν το έχω κρύψει: θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια πολύ σκληρή πολιτική, η οποία δεν ενθαρρύνει καθόλου την μετανάστευση. Το ενδεχόμενο η Ευρώπη να έχει γενικούς κανόνες που επηρεάζουν όλους εμάς, που σκεφτόμαστε διαφορετικά, είναι αδιανόητο».