Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ, λόγω της ταχύτατης προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βορρά.
Κούρδοι αξιωματούχοι στην επαρχία Ντοχούκ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 150.000 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται εκεί, γεγονός που έχει εξαντλήσει τον ντόπιο πληθυσμό που προσπαθεί να τους παράσχει τροφή.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι δεν θεωρούν πιθανή μια αποστολή διάσωσης των χιλιάδων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο όρος Σιντάρ.
Σημείωσαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ΟΗΕ υπολογίζει τους Ιρακινούς οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους από την έναρξη της τελευταίας εσωτερικής κρίσης στη χώρα σε 1,2 εκατομμύρια.
Ο οργανισμός κήρυξε «Συναγερμό Επιπέδου 3», ο οποίος «θα διευκολύνει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων σε αγαθά, πόρους και υλικό ώστε να υπάρξει η πλέον αποτελεσματική κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών των πληθυσμών που έχουν εκτοπιστεί βιαίως», ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ.
Ρίψεις φαγητού και νερού, όπλα στους Κούρδους
Η κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στο όρος Σιντζάρ παραμένει κρίσιμη, πρόσθεσε.
Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, πολιορκούνται σε περιοχές του όρους, μεταξύ άλλων μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι.
Αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις υλικού ανθρωπιστικής βοήθειας τις τελευταίες νύκτες.
Αμερικανική αποστολή στην περιοχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προς το παρόν η κατάσταση των προσφύγων είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, ενώ και ο αριθμός τους είναι μικρότερος του υπολογιζομένου, καθώς πολλοί έχουν ήδη εγκαταλείψει το όρος προς τη Συρία.
Μέχρι στιγμής έχουν παρασχεθεί στους εγκλωβισμένους 114.000 γεύματα και 160.000 λίτρα πόσιμου νερού.
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει τα πλήγματα κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα εξοπλίσει τους Κούρδους του Ιράκ, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια για να πολεμήσουν τους ακραίους ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε επίσης να λάβει μέρος σε ανθρωπιστική αποστολή διάσωσης εκτοπισμένων Ιρακινών.