Μέχρι την Τετάρτη 13 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία της καταγραφής των ποσοτήτων για ροδάκινα και νεκταρίνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και να ξεκινήσει η κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα.
Σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιστάθμιση των απωλειών στις εξαγόμενες ποσότητες λόγω της πτώσης των τιμών, και κυρίως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης της παραγωγής λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ποσοτήτων σε επτά νομούς της χώρας: Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης.
Τα στοιχεία, σύμφωνα με επείγον έγγραφο του υπουργείου θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι αύριο στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου (ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής), ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η Ε.Ε. για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.
Η καταγραφή περιλαμβάνει:
-
Σύνολο αναμενόμενης παραγωγής.
-
Ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή.
-
Παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία (πρώτη ύλη και συσκευασμένο προϊόν).
-
Ποσότητες από επιστροφές.
Για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καρασμάνης σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Ντάτσιαν Τσιόλος ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η Ε.Ε.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιόλος ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο έγινε άμεσα.
Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδακίνων και νεκταριών, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο η πρωτοβουλία αυτή, ανοίγει πλέον το δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.