Εσβησε η ιδιοφυΐα της soul μουσικής, Ray Charles

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2004 09:45
A- A A+

Απεβίωσε χθες, σε ηλικία 73 ετών, ο διάσημος Αμερικανός τυφλός τραγουδιστής, Ray Charles.

«Η ιδιοφυΐα της soul», όπως είχε χαρακτηριστεί από τον Frank Sinatra, απεβίωσε στο σπίτι του στο Beverly Hills, χθες το βράδυ μετά από επιπλοκές στην υγεία του, καθώς είχε προβλήματα με το συκώτι του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Jerry Digney.

Ο Ray Charles, ήταν μια επιβλητική φυσιογνωμία στην ιστορία της pop μουσικής και χαρακτηρίστηκε ως ο μεγαλύτερος τραγουδιαστής της γενιάς του.

«Μια μεγάλη ψυχή έφυγε», είπε η Aretha Franklin, σε γραπτή δήλωσή της. «Ηταν ένας μυθικός άνδρας, γεμάτος χιούμορ και ευστροφία πνεύματος. Ενας γίγαντας της τέχνης και φυσικά ήταν αυτός που εισήγαγε τη λαική soul μουσική. Αναμφίβολα, η φωνή του θα λείψει από τον κόσμο της μουσικής. Ηταν η φωνή μιάς ζωής».

«Χάσαμε μιά ιδιοφυΐα, έχασα τον αδελφό μου», τόνισε από την πλευρά του ο James Brown.

Γεννημένος στον Βαθύ Νότο - το Ολμπανι της Τζώρτζια στις 23 Σεπτεμβρίου 1930, ο Ray Charles, ήταν αυτός που μέσα από την jazz και την νέγρικη θρησκευτική μουσική ουσιαστικά δημιούργησε την soul. Το τραγούδι «I Got a Woman» που παρουσίασε το 1954 σε έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό της Ατλάντα αποτέλεσε και το ξεκίνημα της soul.

«Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Η μουσική ήταν ένα από τα ζωτικά μου όργανα, όπως το αίμα. Ηταν μία δύναμη, μία αναγκαιότητα για μένα, όπως το νερό», έγραφε το 1978 στην αυτοβιογραφία του με τίτλο : «Αδελφέ Ray».

Ηταν μόλις επτά ετών όταν ο Ray Charles Robinson, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έχασε το φως του. «Οταν οι γιατροί μου είπαν ότι σταδιακά χάνω το φως μου και δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση, η μητέρα μου ήταν αυτή που με βοήθησε να βρίσκω τον κόσμο γύρω μου», έγραφε στην αυτοβιογραφία του.

Επαιζε πιάνο από τριών ετών και όταν έχασε το φως του σπούδασε στη Σχολή του Αγίου Αυγουστίνου για τυφλούς, κλασσικό πιάνο και κλαρινέτο.

Σε ηλικία 15 ετών έχασε τους γονείς του, παράτησε τις σπουδές του και άρχισε να παίζει με διάφορες ορχήστρες στους δρόμους του αμερικανικού Νότου.

«Μιλάω για τους φτωχούς. Είμαστε στη βάση της σκάλας», είχε πεί κάποτε ο διάσημος τραγουδιστής.

Ο Ray Charles, πατέρας 12 παιδιών, τιμήθηκε με 13 βραβεία Grammy».

Προτεινόμενα για εσάς