Το Πεκίνο απαγορεύει τη χρήση άνθρακα για να καταπολεμήσει την εκτεταμένη ρύπανση

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2014 11:42
UPD:11:47
REUTERS/WILLIAM HONG

Το Πεκίνο και οι γύρω περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας είναι ολοένα και περισσότερο βουτηγμένες στην αιθαλομίχλη και το νέφος, αυξάνοντας σημαντικά, μεταξύ άλλων, τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

A- A A+

Το Πεκίνο θα απαγορεύσει τη χρήση άνθρακα στις έξι κύριες περιφέρειές του έως το έτος 2020, σύμφωνα με το Δημοτικό Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της πόλης, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Το Πεκίνο και οι γύρω περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας είναι ολοένα και περισσότερο βουτηγμένες στην αιθαλομίχλη και το νέφος, αυξάνοντας σημαντικά, μεταξύ άλλων, τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Γραφείου Περιβαλλοντικής Προστασίας τονίζεται πως θα δοθεί προτεραιότητα στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο για σκοπούς θέρμανσης.

Οι περιοχές Dongcheng, Xicheng, Chaoyang, Haidian, Fengtai και Shijingshan θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν άνθρακα και τα παράγωγά τους, ενώ οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από καύση άνθρακα και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις θα παύσουν τη λειτουργία τους, όπως αναμεταδίδουν κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το 2012, το 25 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της πόλης αναλογούσε στην καύση άνθρακα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά που αναφέρει το πρακτορείο Xinhua. Μηχανοκίνητα οχήματα, βιομηχανική παραγωγή και η γενική σκόνη συνέβαλαν επίσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη των 21 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εξάλλου αναμένεται να απαγορευθεί επίσης η χρήση μαζούτ, οπτάνθρακα πετρελαίου και ορισμένων καύσιμων από βιομάζα, όπως και η καύση αποβλήτων, ως μέρος της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Η διεθνής και εγχώρια πίεση στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας για τον καθαρισμό του μολυσμένου περιβάλλοντος της χώρας αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν ότι η στροφή στο φυσικό αέριο ενδέχεται να χειροτερέψει το πρόβλημα της ρύπανσης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιουκ, το φυσικό αέριο από τις νέες εγκαταστάσεις θα περιέχει 36 με 82 τοις εκατό υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ και η Εθνική Κινεζική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε τον περασμένο μήνα σχετική ανακοίνωση προειδοποιώντας για τις συνέπειες στη δημόσια υγεία από αυτή την εξέλιξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή