Σε μια ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής «Παναγής Παναγιωτόπουλος» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκαν οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, που διακρίθηκαν με το πρώτο βραβείο στην ευρωπαϊκή φάση του διεθνούς διαγωνισμού προγραμματισμού της Microsoft «Imagine Cup 2004» που πραγματοποιήθηκε στο Cambridge τον Απρίλιο 2004.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, κ. Χρήστος Τσάγκος, απένειμε την τιμητική διάκριση στους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Ελένη Κορκοντζήλα, Δημήτρη Μπίσια, Στυλιανή Ταπλίδου και Νίκο Τριχάκη, οι οποίοι υπό την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, κ. Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη και με τη συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή, κ. Κωνσταντίνου Πανούλα δημιούργησαν την καινοτόμο εφαρμογή «SmartEyes».
H εφαρμογή αυτή, βασιζόμενη στην τεχνολογία Microsoft .Net, έχει στόχο να βοηθά άτομα με δυσκολίες όρασης να μετακινούνται στην πόλη χρησιμοποιώντας υπολογιστές χειρός (PDAs), οι οποίοι εξοπλισμένοι με το χάρτη της πόλης και παρέχοντας εξειδικευμένες πληροφορίες (π.χ., φάρδος πεζοδρομίων, φωτισμός, διαβάσεις, στάσεις λεωφορείων, βαθμός προσπελασιμότητας, κλπ), δορυφορικά δεδομένα (GPS data) και χρήσιμες πληροφορίες (μέσω Web services), δίνουν φωνητικές οδηγίες για την ασφαλέστερη και ταχύτερη μετακίνηση των τυφλών.
Στo Imagine Cup 2004 συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίες διαγωνίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (Ανάπτυξης Λογισμικού, DirectX, Short Film και Αλγορίθμων). Η επιτυχημένη εφαρμογή «SmartEyes», που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού κέρδισε τις εντυπώσεις και την πρώτη θέση στην κατηγορία «Ανάπτυξη Λογισμικού», αφού η δημιουργικότητα και η προσπάθεια των Ελλήνων φοιτητών απέδειξε, ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάνοντας τη ζωή τους καλύτερη. Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, τον Ιούλιο 2004, με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 100.000 δολαρίων
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χρήστος Τσάγκος τόνισε τη σημασία της επιτυχίας της ελληνικής ομάδας: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που με το πάθος και την αγάπη τους για την τεχνολογία και τον άνθρωπο, κατάφεραν να φέρουν την Ελλάδα στην κορυφή γεμίζοντας περηφάνια όλους εμάς. Η διάκριση αυτή όμως αποτελεί και μια ξεχωριστή επιβράβευση των προσπαθειών των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως η ακαδημαϊκή μας κοινότητα έχει το κατάλληλο δυναμικό και τις προοπτικές για διεθνείς επιτυχίες. Όλοι στη Microsoft Ελλάς είμαστε συγκινημένοι από την προσπάθειά της ελληνικής συμμετοχής. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συντελεστές καλή επιτυχία και στον μεγάλο τελικό και να τους διαβεβαιώσω πως η Microsoft θα στηρίξει κάθε προσπάθειά τους.»
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Πέτρος Ντοκόπουλος, ανέφερε: «Η επιτυχία των φοιτητών του τμήματός μας αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη, πως η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ακαδημαϊκή κοινότητα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες αμοιβαίας ανάπτυξης και προόδου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την επιτυχία της ελληνικής συμμετοχής και προσβλέπουμε στο αντίστοιχο αποτέλεσμα και στην τελική φάση του διαγωνισμού». Συμπληρώνοντας ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών, Καθηγητής κ. Σταύρος Πανάς, δήλωσε πως: «Στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα ικανό ανθρώπινο δυναμικό με όλα τα εφόδια για επιτυχημένη επαγγελματική και επιστημονική πορεία. Χρειάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν οι ευκαιρίες για να πετύχουμε υψηλούς στόχους στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για το επόμενο βήμα της ελληνικής συμμετοχής κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού στη Βραζιλία. Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Χατζηλεοντιάδης, είπε χαρακτηριστικά: «Η διάκριση αυτή αλλά και η αναγνώριση των προσπαθειών μας αποτελούν το καλύτερο «όπλο» για να συνεχίσουμε. Στόχος μας είναι όχι μόνο να ανεβούμε στο ψηλότερο βάθρο του τελικού, αλλά να προσφέρουμε μέσω της τεχνολογίας νέες δυνατότητες στους συνανθρώπους μας από ολόκληρο τον κόσμο».
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Δημητρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Γυφτόπουλος και Εύα Καϊλή, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου κ. Αντώνιος Θεοχάρους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυφλών Ελλάδος κ. Γιάννης Ποντίκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Βορ. Ελλάδος κ. Ηλίας Χομσίογλου και πλήθος καθηγητών από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου.