Αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και κυρίως για την φαρμακευτική περίθαλψη ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν, πλέον, υψηλότερη συμμετοχή.
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονική Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διονύσης Ευγενίδης, γραμματέας του Συλλόγου η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων κυμαίνεται από 40% έως και 70%, λόγω της εφαρμογής από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου του νέου τρόπου υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και γι αυτό το λόγο δεν έχουν ακόμη αντίγραφο-γενόσημο.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν όλη τη διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Ως εκ τούτου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών.
«Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς), την μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ολόκληρη τη διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο. Έτσι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτοί που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο κ. Ευγενίδης.
Πηγή: ΑΜΠΕ