Με ονομαστική ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της αρχής και επί των άρθρων, εγκρίθηκε από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.
Υπέρ του νομοσχεδίου για τη «δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.
Από την ψηφοφορία απουσίασε η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος.
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 98 βουλευτές, εκ των οποίων οι 51 ψήφισαν υπέρ, 46 κατά και 1 παρών.
Αμέσως μετά την ψήφιση και πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του πρώτου θερινού τμήματος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρόλαβαν να ανακοινώσουν το αίτημά τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα αν οι πολίτες εγκρίνουν το ψηφισμένο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.
Η εισηγητής του κόμματος Ραχήλ Μακρή ζητούσε το λόγο και ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης της τον έδωσε.
Όταν η βουλευτής ανακοίνωσε το αίτημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Προεδρεύων συνέχισε τη συνεδρίαση, ενώ τον λόγο ζητούσαν και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε και στο σύνολο και στέλνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογραφεί.
ΑΝΕΛ: Κατέθεσε πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος
Λίγο αργότερα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος υπέγραφαν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής απόψε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Το κείμενο της πρότασης εξαντλείται σε τέσσερις γραμμές, γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και έχει ως εξής:
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας" που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο».
Ακόμα δυο αιτήματα
Μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της ΔΕΗ κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Χρυσή Αυγή.
Έτσι συγκεντρώνονται ως τώρα 44 υπογραφές: 14 με την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων (που συνυπογράφει ο Νίκος Νικολόπουλος), 14 με τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και 16 με την Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τελευταίος την δική του πρόταση.
Υπογραμμίζεται πως και τα 3 κείμενα που έχουν κατατεθεί είναι με πανομοιότυπα αιτήματα.