Με εκτεταμένες πυρπολήσεις λεωφορείων στο Σάο Πάολο, αντέδρασαν οι Βραζιλιάνοι, στην ιστορική ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από τη Γερμανία (7-1) χθες στον ημιτελικό του Μουντιάλ στο Μπέλο Οριζόντε.
Πολλά λεωφορεία τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένα κατάστημα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών λεηλατήθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία και τις τοπικές εφημερίδες.
Ωστόσο η κατάσταση στη Βραζιλία, που έμεινε άναυδη από την ήττα της εθνικής της, παρέμεινε ήρεμη τη νύχτα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, 20 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στο νότιο Σάο Πάολο μέσα σε γκαράζ όπου φυλάσσονταν οχήματα που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Τρία ακόμη λεωφορεία κάηκαν σε άλλες περιοχές της μεγάλης αυτής πόλης.
Η αστυνομία, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε αν οι πυρκαγιές αυτές έχουν άμεση σχέση με την ήττα της Εθνικής Βραζιλίας ούτε ανακοίνωσε πόσα λεωφορεία πυρπολήθηκαν.
Στη Βραζιλία, η πυρπόληση λεωφορείων είναι ένας συνήθης τρόπος διαμαρτυρίας του φτωχού πληθυσμού.
Η στρατιωτική αστυνομία από το Σάο Πάολο περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι υπήρξε μια πυρκαγιά σε κλειστό χώρο στάθμευσης στον νότο της πόλης.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς. Θα διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπός της.
Δεν πρέπει να πτοηθούμε διεμήνυσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter πως είναι «πολύ λυπημένη» όπως και όλοι οι Βραζιλιάνοι.
«Ωστόσο δεν πρέπει να πτοηθούμε» πρόσθεσε ζητώντας από τους Βραζιλιάνους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, αναφέροντας τους στίχους της πασίγνωστης σάμπα «Volta Por Cima», του βραζιλιάνου συνθέτη Πάουλο Βαντζολίνι.
Πριν από την ταπεινωτική ήττα, τη χειρότερη στην ιστορία της βραζιλιάνικης Σελεσάο, η πρόεδρος εξέφραζε ικανοποίηση για την επιτυχία του Μουντιάλ, του οποίου η διοργάνωση εξελίχθηκε χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα παρά τις αρχικές ανησυχίες.
Υποψήφια για μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, η Ρουσέφ, αύξησε τη δημοτικότητά της κατά τέσσερις μονάδες στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, λαμβάνοντας ποσοστό 38% των προθέσεων ψήφου και διατηρώντας σταθερό προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.
Ωστόσο η Ρουσέφ διαχωρίζει πάντα την πολιτική της τύχη από αυτήν της Σελεσάο στο Μουντιάλ, έχοντας δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βραζιλία θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει ή να χάσει. Οι αντίπαλοί της φοβούνταν ωστόσο πως μια νίκη της Βραζιλίας στον τελικό στις 13 Ιουλίου στο Μαρακανά θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για το πολύ υψηλό κόστος του Μουντιάλ (11 δισ. δολάρια) και τη χαοτική προετοιμασία της διοργάνωσης, τις καθυστερήσεις στην κατασκευή γηπέδων και υποδομών, καθώς και για την εγκατάλειψη πολλών σχεδίων αστικής κινητικότητας.
Καυστικά τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα καυστικά μηνύματα έδωσαν και πήραν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την ήττα της Σελεσάο.
«H Βραζιλία έχει τον Νεϊμάρ, η Αργεντινή τον Μέσι, η Πορτογαλία τον Ρονάλντο και η Γερμανία έχει ομάδα»: αυτό είναι ένα από τα χιλιάδες καυστικά σχόλια που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα μετά τη συντριπτική ήττα της Βραζιλίας.
Χιλιάδες χρήστες μοιράστηκαν φωτομοντάζ που δείχνουν τον Χριστό τον Λυτρωτή στο Ρίο να καλύπτει απελπισμένος το πρόσωπό του ή να αντικαθίσταται από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
«Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς μια κλωτσιά στο γόνατο του Νεϊμάρ έκανε 11 παραπληγικούς»; γράφει σκωπτικά ο χρήστης @MonteiroLovato στο Twitter, αναφερόμενος στον τραυματισμό που στέρησε από τον ημιτελικό τον επιθετικό της Σελεσάο.
«Πριν από τον αγώνα όλοι μιλούσαν μόνο για τον "επικείμενο έκτο τίτλο", συμμορία ηλιθίων που υποστηρίζει τη Βραζιλία μόνο όταν κερδίζει»!, διαμαρτύρεται αγανακτισμένη μια Βραζιλιάνα.
Ωστόσο τα ανέκδοτα προσπάθησαν να απαλύνουν τη λύπη των Βραζιλιάνων.
«Αυτό είναι το τέλος της εκλογής μου», τον Οκτώβριο, φέρεται να λέει μια καρικατούρα της προέδρου Ρούσεφ.
«Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν νοσοκομεία για να θεραπεύσω την κατάθλιψή μου», αυτοσαρκάζεται άλλος χρήστης αναφερόμενος στο κύμα των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων των Βραζιλιάνων τον Ιούνιο 2013 κατά του υψηλού κόστους της διοργάνωσης και την έλλειψη σχολείων, μέσων μαζικής μεταφοράς και νοσοκομείων.
«Θα ήταν καλύτερα να είχαν χτιστεί νοσοκομεία», αναφέρει μια λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Ρονάλντο, μέλους της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, ο οποίος άφησε άφωνους τους Βραζιλιάνους λέγοντας ότι το «Μουντιάλ γίνεται με στάδια και όχι με νοσοκομεία».
Άλλοι χρήστες ανάρτησαν μια φωτογραφία από την ταινία «Η Πόλη του Θεού», όπου ο εγκληματίας Ζε Πεκένιο εμφανίζεται πάνοπλος μαζί με όλη του τη συμμορία στη φαβέλα, με το σχόλιο: «Το Κύπελλο δεν φεύγει από δω».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο