Κοντά στη συγκέντρωση των 120 υπογραφών για τη διεξαγωγή της τριήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί αναγκαστικά στη σύγκληση της Ολομέλειας, αφού πρέπει να αποσαφηνιστεί από το προεδρείο της Βουλής αν οι τέσσερις μέχρι στιγμής προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Χρυση Αυγή) θα συναθροιστούν σαν ομοειδείς ή όχι.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεΐμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Ολομέλεια και μάλιστα σύντομα, αφού ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να «σέρνεται επί μακρών», λέγοντας ότι δεν βρίσκει κάποιο λόγο να μη διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως κατέληξε ότι θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον Κανονισμό και ό,τι του εισηγηθούν οι επιστημονικές υπηρεσίες της Βουλής, λέει στέλεχος της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας εξέφρασαν την άποψη ότι οι προτάσεις των κομμάτων είναι διαφορετικές μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναθροιστούν.
Αυτή τη στιγμή πάντως, τέσσερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 71 βουλευτές, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 16, έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση για το θέμα, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 13 βουλευτές, έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι υπογραφές των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα ότι θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (Οδ. Βουδούρης, Πάρης Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστρατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Νικολόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκος Σταυρογιάννης. Πέτρος Τατσόπουλος), ενώ από τη ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση, ευελπιστώντας ότι μπορεί να πάρουν την επικοινωνιακή ρεβάνς απ’ την κυβέρνηση, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον, ενώ πηγές του κόμματος έλεγαν ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προτάσεις και από το τι θα αποφάσίσει η Βουλή και η κυβέρνηση, σημασία έχει η «κοινή πολιτική βούληση για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ